Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda känslor på Forssaängskolan

Måndagens träff där skolpolitiker och tjänstemän skulle svara på föräldrarnas frågor om brister på Forssaängskolan började lugnt. Efter hand blev diskussionerna allt hetare och slutade i häftiga kommentarer.

Bakgrunden till den här träffen är bristande underhåll på Forssaängskolan. Jenny Palmqvist var den slog larm om detta till miljökontoret. Från kommunens bygg- och kartkontoret gjordes en tillsyn.
Den tillsynen visade att brister fanns som att fönster saknade spärrar och att det fanns bristfälliga dörrar som kan leda till klämskador. Vidare användes korridorutrymme till undervisning. Vid snabb utrymning kunde utrustning hindra utrymningen. Vidare fanns inget brandlarm i två byggnader på skolan.
I våras upptäcktes en fuktskada i Lönnen (hus C) orsakad av läcka i värmesystemet. Den skadan kände man till tidigare berättade Tomas Löfgren från Tunabyggen. Under hösten upptäcktes därtill mögel på en vägg i skolan. Nu måste golvet i Lönnen bilas upp för att åtgärda skadan. Det kan innebära att andra lokaler behövs tillfälligt.

Redan 2004 diskuterades nedläggning av skolan som skulle ske 2007. Få elever och dåliga lokaler var anledningen. Men föräldrarna kämpade för att få skolan kvar och lyckades.
Nu vill de att den också rustas upp. En av de närvarande föräldrarna höll ett starkt inlägg om att det är på tiden att en satsning görs på lokaler och att minska antal elever i klasserna. Barnen är kommunens framtid.
Hon undrade hur anställda på kommunkansliet skulle reagera om de fick arbeta i miljöskadade lokaler. Det får eleverna göra på Forssaängskolan.
– Barnen har rätt till riktiga lokaler, sa den här föräldern och strök under att hon skämdes hur det nu var i skolan.
En annan undrade hur det stämde med uppgifter som finns på kommunens hemsida om att Borlänge erbjuder utbildning från förskola till högskola.
Från skolpolitiker och tjänstemän lovades att satsningar ska göras. Kommande år ska utemiljön åtgärdas och även inne i lokalerna.

Roland Engvall
red@daladem.se