Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsnyggning vid biografmuseet

Nu har det äntligen hänt. Luftkonditioneringsklumpen på yxfabrikens gård och utanför Säters Film- och Biografmuseum är flyttad.

I maj i år kunde DD berätta om biografmuseet i Säter. Vägg i vägg med museet hade lokaler hade byggts om för ett gym.
Det ledde till att museet fick hålla stängt under sommaren eftersom en del av museets lokaler togs över av gymmet och museet fick flytta delar av sina samlingar och miljöer till en annan del av det gamla huset.

Dessutom så blev museet överhöljt av byggdamm av olika sorter och fick ingen hjälp att städa. Gymmet behövde också kyla luften och en stor luftkonditioneringsanordning ställdes upp på den före detta yxfabrikens gård. Och den gamla kulturmiljön förfulades. Artikeln i DD väckte känslor och frågan kom att diskuteras och nu har det alltså hänt.
Luftkonditioneringen har flyttats till ett mer undanskymt läge, vilket naturligtvis ytterligare fördyrade ett gymbygge som redan hade skenat iväg över budget med drygt två miljoner. Men Säters unika museum för den rörliga bildens historia slipper nu få entrédörren skymd av en grå luftkonditioneringsklump. Sedan är det en annan historia hur någon kunde ta beslutet att ställa anläggningen där den först ställdes.

Museet byggs nu om och där har städats. Det är många timmar ideellt arbete som lagts ner och någon gång nästa vår hoppas man att det ska vara dags för nyinvigning, men sedan kan det dröja ett tag till innan museets panoramabio kan öppnas.
Det finns idag två panoramabioanläggningar – en i USA och en i Storbritannien. Den tredje hamnar då i Säter och sedan kan inga fler byggas upp. Det finns helt enkelt inte några fler anläggningar bevarade.

Lennart Götesson