Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ur mörket kommer ljuset

Johanna Nilsson är, som vi alla vet, en modig författare som aldrig stryker läsaren medhårs och som hyser stor empati med de marginaliserade och udda människorna.

Annons

Jag är den som skall kommaav Johanna Nilsson.Utgiven av: Forum bokförlag.

I ”Jag är den som ska komma” kryper hon in under skinnet på en psykotisk kvinna, Bernice, som efter ett sent missfall insjuknar och tror sig vara en ny Messias. En reaktion som skulle kunna vara tämligen förklarlig eftersom hon, inbillat eller inte, säger sig vara träffad av en blixt, ett sicksackformat ärr erinrar om händelsen.

Berenice tror sig besitta en helande förmåga och vill gå ut bland de mest utsatta för att sprida sitt evangelium, hugsvala de hungrande och törstande samt predika om Fader-Moder, hennes tvekönade gudom vars apostel och utsända hon är. Sin första lärjunge finner hon i den alkoholiserade mentalvårdaren Sami, som hjälper henne att sprida sitt glädjebudskap via Youtube. På avdelningen finns också medpatienterna Ikarus och Smash-Göran, som härbärgerar en tusenfotig samt den anorektiska Lovisa.
I likhet med Hanna i den föregående romanen ”Gå din väg men stanna” skadar sig Berenice med allt vasst som kommer i hennes väg, rakblad och saxar, som hon gömmer undan, ur henne rinner offerblodet. Bernice vill lida samma plågor som Jesus, smärtomannen, och vill bära samma stigmata som sin helige broder.

I sina hallucinationer ser Berenice sin döda dotter Lilja leka tillsammans med de små, små himlabarnen som boken är tillägnad och hon rymmer från sjukhuset och den diktatoriska överläkaren Pål för att följa efter henne.
Under sökandet efter sin döda dotter som uppenbarar sig i många olika gestalter hamnar Bernice och hennes vapendragare Sami bland uteliggare och narkomaner, far illa men får samtidigt bevis för sin tro att de yttersta en dag ska vara de främsta.

Jag kommer på mig själv att läsa boken som Hanna Greens epokgörande dokumentärroman ”Ingen dans på rosor”, som inifrån beskriver psykosen inte bara som ett svart inferno utan också dess sjukdomsvinster: en fantastisk värld av ömsom straffande och ömsom belönande gudomar, väldiga visioner med sällsam skönhet. Berenice hämtar sina hallucinationer och psykotiska fantasier från Bibelns ibland närmast feberrusiga profetior om en hinsides värld befolkad av såväl fallna som äkta änglar.

I likhet med ”Gå din väg men stanna” finns en stark kritik riktad mot de trubbiga metoder som psykvården har att erbjuda psykotiska patienter: tung psykofarmaka och bältesläggning för de oroliga, övertro på mediceringar istället för terapi.
Även om ”Jag är den som skall komma” övervägande är en svart roman om outsäglig plåga och utsatthet förvandlas den till slut till ett berättelse om tröst och självläkning – att det finns en värld att vinna bortom sjukdom och förtvivlan. Det är med andra ord en typisk Johanna Nilsson-roman som förmedlar tron att kärleken till slut betvingar ondskan och att det till sist är den som segrar.

Lena S. Karlsson