Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning tar över brandbil

På tisdagen överlämnade räddningstjänsten sin uttjänta lastväxlarbil till transportutbildningen på VUC.

– Det är bara vinnare i detta, skolan får tillgång till en lastbil och det finns ett fordon som kan användas som extraresurs, säger Erik Wallander, skolchef.
Räddningstjänsten har sedan tidigare ersatt den nu aktuella lastväxlaren med ett nytt fordon. Den gamla bilen skulle säljas och det var när försäljningen började­ diskuteras som idén kom om att överlåta den till transportutbildning.
– Vi har fått hyra in bilar när vi ska övningsköra med lastbil och det har inte alltid fungerat, nu får vi tillgång till en egen bil och kan i princip köra hur mycket som helst, säger Björn Sohl, lärare på transportprogrammet.

Han poängterar även att skolan aldrig kunnat köpa en liknande bil, utan att det krävts en betydligt större investering.
– Även för oss är det bra, vid en större olycka där vi måste transportera mycket material eller vatten kan vi låna tillbaka bilen, framhåller Bo Lundberg, räddningschef.

Erik Wallander tror att detta kan medföra att fler elever söker till utbildningen i Vansbro och att det därmed blir en bra ekonomisk affär för skolan och kommunen.
– Det är alltid bra om vi har något som kan locka till Vansbro, säger han.

Sven Thomsen/DT