Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbyggnadsbehov för 40 miljoner

Befolkningsprognoser kan vara luriga. Det tycker tekniske chefen P-O Dahlström som refererar till en äldre och minst sagt dyster långtidsprognos från länsstyrelsen i Dalarna.
– Enligt den beräkningen skulle befolkningen i Smedjebacken år 2015 vara nere i 7 000 personer...

P-O Dahlström minns inte årtalet på prognosen, men tror att den kom i början av 2000-talet. Hur som helst råder det ingen tvekan om att prognosen slog slint.
Den negativa trenden är bruten sedan flera år tillbaka, vilket den senaste befolkningssiffran på totalt 10 726 personer vittnar om – en ökning med 76 personer.
Som en följd av detta har också trycket på både förskola och grundskola gradvis ökat. Ett mått på detta är att barn/elevantalet beträffande F-6 (förskoleklass till årskurs sex) lagom till höstterminen blev 57 barn fler än beräknat.

Visserligen är kommunens mångmiljonsatsning på Bergaskolan inne i slutskedet. Dessutom har om- och tillbyggnaden av förskolan i Harnäs påskyndats genom att pengarna tas ur årets investeringsbudget i stället för nästa.
Men den utökningen av golvytan kommer ändå inte att täcka behoven, vilket den treåriga investeringsplanen signalerar.
Planen är fortfarande aningen lös i kanterna, och de politiska besluten återstår. Men med ledning av de önskemål och uppgifter som kommer från familje- och utbildningsförvaltningen (Fun) kan konturerna anas.
Den sammanlagda prislappen beräknas hamna någonstans mellan 30 och 40 miljoner kronor.
– Önskemålen från skolan får vi ta som de är. Men det är på den nivån vi hamnar, bekräftar P-O Dahlström samtidigt som han hänvisar till att tillgången på pengar är begränsad.
– Vi brukar ha ungefär 20-25 miljoner per år att bygga för, tillägger han.

I investeringsplanen för perioden 2014-2017 ingår även projekt som inte kan prutas bort på grund av lagstiftningen. Det gäller Bergaskolans kök som måste anpassas till livsmedelslagens krav, vilket innebär en investering i prisklassen tio-tolv miljoner.
När det sedan gäller den allt mer akuta trångboddheten på förskolorna och skolorna i kommunen förefaller (för) stora barngrupper och skolklasser redan vara ett faktum.
Så sent som i måndags hade skolcheferna en ”lös diskussion” med tekniska kontorets tjänstemän kring detta.
– Man kan säga att Kyrkskolan och Hagge skola är prioriterade när det gäller utökad lokalyta, säger P-O Dahlström.

Harri Sternljung/DT