Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbytesstudenten Daniel Andersson tillbaka i katastrofens Sendai

Annons

När katastrofen slog till mot Japan befann sig Falu-bördige Daniel Andersson i Tokyo.
Men nu har han tagit sig tillbaka till sitt hem i Sendai:
- Det är klart att jag är orolig för vad som kommer att hända. Men jag hoppas kunna vara kvar här, säger Andersson.

I höstas åkte Daniel Andersson från Falun till japanska Sendai som utbytesstudent för att läsa fysik.
Förra veckan befann han sig under ett lov i Tokyo; och det var alltså där han befann sig när den stora katastrofen tog sin början i en enorm jordbävning.
För ett dygn tog sig Andersson tillbaka till Sendai med buss:
- Många vägar är stängda, så vi fick åka en ganska rejäl omväg för att ta oss till Sendai, säger Andersson.

Hur är stämningen i Sendai nu?
- I dag (tisdag kväll, japansk tid) har det regnat i Sendai, och det har gjort att de allra flesta har valt att hålla sig inomhus. Regnet gör att de partiklar som finns i luften kommer ned, och det har gjort att det är väldigt lite människor ute, säger Andersson samtidigt som ett nytt efterskalv inträffar i Sendai.
- Som det känns nu har rädslan för nya skalv hamnat i skymundan bakom kärnkraften. På teve handlar i stort sett allt om räddningsinsatsen, samt kärnkraftverken. Men jag kan säga att när jag kom tillbaka efter min resa till Tokyo var det rejält ommöblerat i lägenheten. Min kompis som jag delar lägenhet med hade plockat upp en del av de saker som ramlat ned på golvet. Men vi har fått plocka upp sakerna många gånger även efter det första skalvet.

Vad får ni för information angående vad som händer i kärnkraftverken?
- Det kommer ny information ganska ofta, och det sänds presskonferenser med de ansvariga så fort något händer. De som jag pratat med som känner människor som bor i närheten av kärnkraftverken är förstås väldigt oroliga, men jag upplever att folk följer de uppmaningar som ges. Och det är väldigt få som väljer att fly bort härifrån.

Om du skulle bestämma dej för att lämna Sendai; går det att ta sig därifrån?
- Kommunikationen är bristfällig. De har prioriterat framkomligheten för räddningsfordonen. Alla huvudleder ut från Sendai bortsett från den som går västerut är avstängda, så det finns ganska begränsade möjligheter att ta sig härifrån. Men om det blir nödvändigt med en evakuering är jag övertygad om att myndigheterna skulle kunna öppna vägarna. Det är klart att det skulle bli väldigt trångt, säger Andersson från enmiljonersstaden Sendai.
- Men jag hoppas förstås att jag kommer att kunna stanna här hela det år som jag planerat att vara kvar här. Men det är klart att jag är orolig för vad som kommer att hända med kärnkraftverken.

MÅRTEN LÅNG
023-475 10
marten.lang@daladem.se