Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteblivet underhåll av järnväg upprör

Kom­munalrådet Per-Anders Westhed är mycket upprörd efter att han fått signaler från Trafik­verket om att underhållet av Västerdalsbanan, mellan Äppelbo och Malungsfors ska upp­höra.

– Det är fullständigt förödande för fram­tiden, säger Westhed.

Westhed har den bestämda uppfattningen att dra in på underhållet av sträckningen för Äppelbo till Malungsfors är ett första steg mot en nedläggning av banan.

– Även om de nu bara snackar­ om att inte underhålla sträckningen under tre år, så behövs det ingen större slutledningsförmåga för att förstå att det är dödsdomen för banan, säger Westhed.

Han tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att ingen tar sig en funderare på vilken nytta Västerdalsbanan är och kan bli för industrin i detta område.

– Dessutom förs det ett snack om att flytta över mycket av turisttrafiken till Sälen på järnväg, men finns det ingen järnväg finns det heller ingen möjlighet till passagerartrafik, konstaterar Westhed.

Förutom detta så är alla eniga om att framtiden för godstrafik ligger just på järnvägen, vilket inte Westhed anser rimmar med de signaler som nu kommer från Trafikverket.

– Det finns de som vill använda sig av terminalen i Malungsfors och det finns ett stort intresse för järnvägstransporter efter hela sträckningen, vi behöver snarare ökat underhåll och en rustning av banan, säger Westhed.

Han frågar sig vidare hur det kan komma sig att statliga verk, utan politiska beslut, kan fatta beslut om att lägga ner järnvägar.

– För det är i princip detta handlar om, att Trafikverkets tjänstemän fattar beslut om att järnvägen ska läggas ner.

Sven Thomsen
sven.thomsen@dt.se