Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Utmana alltid sanningen”

– Man måste börja tidigt med träningen säger experterna. Det stämmer inte på Lassi Karonen. Utmana alltid sanningen, sa Per ”Pliggen” Andersson när SISU och Leksands kommun bjöd in till föreläsning på Tegera arena.

Lassi Karonen är ett utmärkt exempel på att det går att starta sent i livet med en elitsatsning. Sent år sent, förresten. Lassi var 21 år när han är första gången satte sig i en kanot. Då ramlade han i.
– Det stämmer. Det var Pliggen som lurade mig att prova, sa Lassi Karonen.

– Han sa att rodd skulle passa mig för jag var lång. Då hade jag bara rott kyrkbåt tidigare. Jag började elitsatsa på heltid vid 26- 27-årsåldern.
Lassi och Pliggen höll en inspirerande föreläsning för idrottsfolk och tränare. Tiden bara flög i väg.

– Jag var en ganska lat tonåring, sa Lassi. Jag gillade mest tv-spel och moped.
– Jag får tacka mina föräldrar som byggde en villa precis intill elljusspåret i Djura. Det gjorde att det blev en del längdskidåkning i alla fall.
Pliggen fyllde i:

– Jag tycker det är intressant med villan och skidspåret. Jag tror det är där vi har svaret på att Lassi till slut blev elitidrottsman. Plus att han har goda gener från sina föräldrar, sa Pliggen.
– En simhoppare kan inte starta för sent med sin idrottssatsning. Men för en roddare är det helt ok. Lassi är ett bra exempel. Hans motor, syreupptagningsförmågan, har utvecklats enormt mellan 2003 - 2007. Syreupptagningsförmågan är roddares hästkrafter.
Per Pliggen Andersson var tydlig när det gäller barn och idrott:
– Barn ska inte ha ont när de tränar. Då är belastningen för hård. Barn som tränar ska skratta, ha aptit, sova bra och ha regelbundna toalettvanor.

Mats Rönnblad