Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpekade nazisten får lämna styrelsen

Den medlem i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som satt i en lokal skolstyrelse får inte göra det längre.

Annons

Han finns inte med i den styrelse som social- och utbildningsnämnden nu har tillsatt.
– Ganska otroligt att man inte pratat med mig som är inblandad. De vet inte vad jag står för. De har ingen aning om det. Jag har inte ens meddelats, kommenterar den utpekade mannen till DD.
Det var nättidningen expo.se som uppmärksammade att en ledande företrädare för den nazistiska organisationen var föräldrarepresentant i styrelsen för en skola i Ludvika.
Ludvika kommun reagerade mot att en aktiv medlem i en nazistisk organisation fanns med i styrelsen. Kommunen har utrett bland annat om han var formellt vald, vilket inte är fallet förrän social- och bildningsnämnden klubbat beslutet.
På onsdagen utsåg nämnden fyra föräldraföreträdare med ersättare och lika många personalföreträdare. Mannen finns inte med bland dem.

Kommunen hänvisar i ett pressmeddelande till ett uttalande som fullmäktige gjorde den 21 oktober. Det grundar sig på FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Där står bland annat:
”Vi vill att Ludvika kommun ska präglas av öppenhet, medmänsklighet och respekt för de mänskliga rättigheterna(...)Det är viktigt att vi står upp för dessa värden eftersom vi vill leva i en fungerande demokrati där man oavsett bakgrund ska kunna leva ett värdigt liv. Strömningar som motverkar detta finns(...) Det är viktigt att ta avstånd från dessa antidemokratiska krafter och inte låta deras åsikter få inflytande över vår demokrati och vår kommun.”
– Att utesluta en människa på grund av politiska åsikter, det är något Orwellskt i det. Ludvika talar om öppenhet och demokrati. Om vi har åsiktsfrihet som vi i alla fall officiellt har så ska väl en medlem i Svenska motståndsrörelsen kunna sitta i en styrelse som sysslar med skolans inre och yttre miljö och arbetar mot mobbning, säger mannen i fråga själv.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se