Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredare: Nej till surrogatmödrar

Surrogatmoderskap ska inte tillåtas i Sverige, enligt regeringens utredare. Risken att kvinnor pressas till att bära ett barn åt någon annan är för stor.

Jag kan inte förstå det, säger Petra Ekenstierna, vars systrar erbjudit sig att bära hennes barn.

Annons

I nära tre års tid har lagman Eva Wendel Rosberg utrett huruvida altruistiskt surrogatmoderskap - utan pengar inblandat - bör tillåtas eller inte. På onsdagen lade hon fram sin slutsats, och svaret är nej.

Man kan aldrig utesluta att en kvinna blir utsatt för påtryckningar att genomgå ett surrogatarrangemang, och det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Det finns också stora kunskapsluckor när det gäller hur det går för barn som tillkommit genom surrogatarrangemang. Det finns få studier och de följer inte barnen upp i vuxen ålder, säger Eva Wendel Rosberg.

"Sverige stödjer organhandel"

För 32-åriga Petra Ekenstierna i Trelleborg är beskedet ytterligare ett bakslag i en flera år lång kamp att få barn tillsammans med maken Marcus.

För mig är ju dörren rätt stängd ändå, så jag tar aldrig ut några förhoppningar i förväg. Men det är ändå någonting inom mig som alltid längtar och tänker "om", säger Petra Ekenstierna, som på grund av en sjukdom för fem år sedan inte kan få barn.
I min värld stödjer Sverige just nu surrogatmödraskap i andra länder. Vi stödjer organhandel. Vi stödjer att folk åker till Indien och dit kvinnor är fattiga och utsatta och köper deras organ. I Sverige hade familjer kunnat ställa upp som inte får en enda krona utan gör det av ren kärlek.

Tillåtet utomlands

Surrogatmoderskap är tillåtet i vissa andra länder, men också förbjudet i en del.

Tidigare ansågs det i Sverige inte etiskt att använda en annan kvinna som medel för att lösa ett barnlöst pars problem - men för tre år sedan slog Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast att surrogatmoderskap bör vara tillåtet om inga pengar är inblandade.

Eva Wendel Rosberg framhåller dock att Smer inte gick in på de många komplicerade juridiska frågeställningar som ett surrogatavtal innebär.

Vi har en regel som säger att den kvinna som föder ett barn blir också barnets rättsliga mor. Då kan det bli problem om surrogatmodern ångar sig, vilket hon måste ha rätt att göra. Om det då är de tilltänkta föräldrarnas genetiska barn kan det bli väldigt svårt för dem. Barnet kommer i kläm oavsett.

Hennes utredning slår även fast att kommersiella surrogatarrangemang i utlandet bör motverkas.

Splittrar blocken

Frågan splittrar riksdagsblocken: KD och V är mot surrogatmoderskap, medan C och L är för. Övriga partier vill titta närmare på utredningens slutsatser innan de tar klar ställning. Både M och MP säger sig dock vara i grunden positiva.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att utredningen gjort ett gediget arbete.

Jag tycker att det är en stark argumentation och jag har stor förståelse för den slutsats de har kommit fram till. Nu ska vi se vad remissinstanserna säger och sedan ska regeringen ta ställning i frågan.