Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvärdering i Borlänge blir modell för resten av landet

Det kallas för brukarrevision. Som sådan har den genomförts i Borlänge och Sundsvall för att stå modell för resten av landet. vilket kommer att börja redan i höst.
– 93 procent av våra brukare tycker att de kan framföra sina åsikter för vår personal. Det tycker vi är en bra siffra, säger Borlänge socialchef Lena Angberg.

Brukarna i fråga är de missbrukare som socialtjänsten har kontakt med. Det nya med revisionen är att den utgår just från brukarnas perspektiv, deras behov och deras upplevelse av kontakterna. Av 66 personer som tillfrågats har 61 svara på enkäten. Av dem tycker alltså 93 procent att de får göra sig hörda.
Över huvud taget är siffrorna överraskande bra. Exempelvis anser sig bara tre procent bli dåligt bemötta. Ingen anser att kompetens är dålig hos personalen. Är då något negativt.
– 93 procent tycker att personalen lyssnar, men bara 72 procent upplever att vad de säger går fram. Där finns lite att jobba med, säger Angberg.

Nöjda
Andra svar har visat sig lite svårare att utvärdera. Brist på en mer exakt definition av fenomen som "behandlingsplan" gör det svårt att tolka vissa av svaren. Men i huvudsak är de ansvariga mycket nöjda med resultatet.
Notering om att brukarna anser sig veta hur de undviker återfall, att de känner att de fått stöd, att de bytt umgänge och fått bättre självkänsla upplevs som gått betyg.
– Nu ska vi utveckla det här på ett positivt sätt, säger Lena Angberg.
GUBB JAN STIGSON