Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla LSS i stället för att avveckla

Annons

LSS-utredningens förslag dröjer ända till oktober 2018 och sedan dröjer det ytterligare något år innan den kan bli verklighet. Det är en lång väntan för den som just nu är orolig, skriver artikelförfattarna.

Oron är nu mycket stor bland människor som behöver personlig assistans och oss alla som vill ha ett samhälle som håller ihop. Det tycks som att gradvisa inskränkningar och urholkningar från flera olika håll nu möts och flera beskriver LSS-reformen som akut hotad.

För det första har rättspraxis under lång tid blivit allt snålare och glidit allt längre från hur frihetsreformen var tänkt när den drevs genom 1994 av dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg. Flera domar har stegvis höjt tröskeln för att få assistans och sammantaget har det fått helt orimliga konsekvenser. Det betyder att ett mycket tungt ansvar läggs på föräldrar och anhöriga.

MER DEBATT: Funktionshindrade tvingas till domstol för att få fullvärdig assistans

För det andra har villkoren för assistansanordnarna blivit allt tuffare. Schablonersättningen har haft låg eller ingen uppräkning under flera års tid. Försäkringskassan övergår till efterskottsbetalning och har aviserat att det inte längre ska vara möjligt att spara timmar från en månad till en annan. Snart är det bara kommunerna och de största assistansföretagen som finns kvar och då försvinner en av grundtankarna - valfriheten. Samtidigt gör den låga ersättningsnivån det allt svårare att rekrytera kvalificerad personal och ge assistans med kvalitet.

"Flera domar har stegvis höjt tröskeln för att få assistans och sammantaget har det fått helt orimliga konsekvenser. Det betyder att ett mycket tungt ansvar läggs på föräldrar och anhöriga"

Det tredje hotet är den rödgröna regeringens politik. Det talas väldigt mycket om fusk och överutnyttjande när problemet i själva verket är litet. Det talas väldigt lite om hur reformen kan utvecklas för att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva, inte bara överleva. Försäkringskassan har fått uttalade instruktioner av regeringen att spara på LSS.

MER DEBATT: Låt alla ta del av konst och kultur

Många hade stora förhoppningar på den LSS-utredning som regeringen utlovat sedan länge. LSS-reformen behöver utvecklas och en utredning är helt nödvändig för att kunna förtydliga lagen så att människor får det stöd de behöver. Men när utredningens direktiv presenterades nyligen blev oron i stället större då intentionen i utredningen handlar om hur man ska kunna snäva in och begränsa stödet och friheten. Utredningen dröjer ända till oktober 2018 och sedan dröjer det ytterligare något år innan den kan bli verklighet. Det är en lång väntan för den som just nu är orolig. Det behövs tydliga besked nu att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska få möjlighet att leva, inte bara överleva. LSS och personlig assistans behöver utvecklas, inte avvecklas.

Monica Lundin (L)

Gruppledare Borlänge och vice ordförande Liberalerna Dalarna

Bengt Eliasson (L)

Riksdagsledamot och funktionshinderpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons