Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvecklingsarbetet i Fors fortsätter

Under det år som Forsborna arbetat för sitt samhälles utveckling, har engagemanget vuxit med fler och fler deltagare. En mängd förslag och idéer har och ska nu förverkligas – varav en del med politikernas hjälp. Annat har ortsborna för avsikt att fixa själva.

Det här gör Fors till nr ett av de sex orter i Dalarna och Hälsingland som projektledarna Lasse Nygård och Göran Forsén jobbat med.
Fast i Fors har ortsborna inte för avsikt att lägga av sitt utvecklingsarbete när projektåret nu lider mot sitt slut. Det är ju i Fors de vill bo och leva.

– Vi fortsätter engagemanget. Vi ger oss inte, sa Forsborna på onsdagskvällen när det näst sista mötet inom projektet ”Utveckling av hållbara servicecentra” arrangerades.
Visserligen har de under resans gång stött på en del motgångar. Den arbetsgrupp som ser över centrum, handel och bensinmack fick exempelvis inget Leader-bidrag. Inte heller har de hittat någon lösning på bensinmacksfrågan. När nu Region Dalarna prioriterade förbifart Fors samma dag som ortsborna mötte sina projektledare, så kan ny energi läggas på frågan.
– Nu kan vi ju äntligen börja se vilken mark som finns tillgänglig. Att dra in macken närmare centrum är nog ingen bra idé. Det gäller att få volym på en liknande mack, annars blir transporterna så dyra.

Det säger Göran Forsén som arbetat på många ställen i Dalarna i syfte att bibehålla de små bensinmackarna. Han är optimistisk ifråga om Fors.
– Men en viktig faktor är också ägandefrågan, och om man kan få avtal med ortens stora företag att tanka på macken. Då börjar vi prata volymer.
Det var i fjol vår som Fors tillsamman med Sollerön och Stora Skedvi i Dalarna utnämndes till de tre orter som fick delta i projektarbetet i syfte att lyfta den egna bygden. Resurser i form av Göran Forsén och entreprenören Lasse Nygård som vid ett flertal gånger gästat orten, har bidragit till att inventera behov och önskningar, entusiasmerat befolkningen och sedan stöttat och gett förslag under resans gång.

Ungdomarna blev faktiskt först med att presentera konkreta förslag. De har och ska genomföra filmfestivaler för de yngre. En idé som sammanfört bland annat Svenska kyrkan, Missionskyrkan och Fors Folkets Hus i ett vinnande samarbete som de inte vill ge upp.
– Vi tittar just nu på om det finns intresse för en mer regelbunden verksamhet. Annars är det på skolloven ungdomarna vill ha gemensamma aktivitet, sa Sören Johansson från Missionskyrkan.
Inte heller gruppen som ägnat sig år miljön runt Åsgarnsjön tänker upphöra med sitt arbete när projektet löper ut.
– Även om vi inte ser något resultat under det här året, jobbar vi vidare med en röjning av sly runt sjön, men också möjligheter att bygga en brygga ut i sjön.

– Just nu har vi ingen intresserad entreprenör som är villig att ta åt sig röjningen. Och det måste ske nu medan marken bär för tyngre maskiner. Men röjt ska det bli! förklarade gruppmedlemmarna som gärna vill titta vidare på sjönära boenden, vassröjning, betade sjöängar och turistfrågor.
Andra frågor som ansetts angelägna av ortsborna är en lokal distriktssköterskemottagning. I och med att kommunen nu tagit över hemsjukvården kan en sådan verksamhet kanske bli verklig.
Den gruppen kämpar också oförtröttligt vidare med möjligheten att erbjuda mark för lokal odling. Men där finns också tankar på större tomatodlingar.
– Kan man odla tomater i Kalix året om, kan man väl här, sa Lennart Östlund.
Däremot var inte alla lika övertygade om att kommunen bör köpa in Bengtssons för att skapa ett allaktivitetshus.

– Det är nog bättre att vi fyller de lokaler vi redan har, sa både Forsbor och projektledare.
Det som medverkande och föreningar nu har att ta ställning till, är att om de också vill skapa en gemensam hemsida.
– Kommunen har lagt beslag på ett domännamn med Fors, ifall ni vill nyttja det. Där kan ni samla all information och redogöra för alla aktiviteter som händer i Fors, berättade Carina Emtebrink som är landsbygdssamordnare och kommunens bidrag i projektarbetet.
Idén med hemsidan skulle kunna vara ett samlade paraply varifrån resten av ortens föreningshemsidor länkas. Det har de till nästa möte i april att tänka på.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriskson@daladem.se