Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill göra privatiseringar till en stor valfråga

Vänsterpartiet vill göra privatiseringar inom välfärdssektorn till en stor valfråga.
- Vi vill inte se att skattemedel rinner ut till girigheten, säger Thomas Ylvén, landstingsråd för (V).

Vänsterpartiet kritiserar att många aktiebolag som bedriver friskolor och vårdinrättningar ägs av riskkapitalbolag.
- Totalt i Dalarna plockas 92 miljoner ut i vinster inom vård, skola och omsorg. Inom handikappomsorgen finns fyra dominanta aktörer, alla ägs av riskkapitalbolag. Inom vård och omsorg ägs fem av sex av riskkapitalbolag och inom utbildning tre av fyra. De flesta är registrerade i skatteparadis, som Carema till exempel. Det ägs av Triton som ligger på Jersey, säger Ulla Andersson, partiets ekonomiska talesperson i riksdagen.

Många friskolor

I Falun finns flera exempel på omsorg i Caremas regi.
- Det blir nästan omöjligt att kartlägga vad skattepengarna egentligen går till, säger Lena Olsson, riksdagsledamot från Malung.
Risken är att Sverige blir ett lukrativt område för bolagen, menar Thomas Ylvén.
- De går in och köper och har det i fem år. Den kortsiktigheten är det.
Falun har många friskolor och majoriteten ägs av aktiebolag. Numera finns friskolor i kommunen där riskkapitalbolag är ägare, uppger vänsterpartiet.
- Vi har föreslagit att man inte ska få driva skolor i aktiebolagsform. Friskolor har oftare stora klasser, lägre lärartäthet, färre behöriga lärare och mindre lokaler. Det är det de tjänar på, säger Ulla Olsson.

”Behoven ska styra”

Friskolor siktar på de duktiga eleverna, tycker Thomas Ylvén.
- Söderbaumska skolan och Falu frigymnasium startades av personer med god ambition. Friskolor kan passa några elever som är väldigt framåt. Det är synd att vi inte kunnat skapa den mångfalden inom den kommunala skolan.
Friskolorna trasslar till planeringen för den kommunala skolan menar Krister Andersson, fullmäktigeledamot för (V).
- Det pratas inte om de som gått tillbaka från Falu Fri, då måste kommunen ta över de eleverna.
Partiet menar att stora finansaktörer söker sig till välfärdsbranschen för att den är lönsam.
- Det vi vänder oss mot är det stora vinstuttaget på en marknad av våra behov och rättigheter. Vi betalar skatt och sen säljs det ut. Det är fri etableringsrätt. Vi tycker behoven ska styra och inte var bolagen kan placera pengar. De plockar russinen ur kakan, säger Ulla Andersson.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se