Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vabruari slog allatidigare rekord

Nu kan vi börja andas ut igen - det verkar som vabruari-hysterin äntligen börjat klinga av en aning. I år blommade just februari ut som vår allra värsta sjukdomsmånad i mannaminne.
Det är den tiden när våra små och kära är som allra sjukast och föräldrarna stannar hemma och vab:ar (vårdar sjukt barn) och därav smeknamnet vab(feb)ruari.

Den här vintersäsongen har inte mindre än tre olika influensatyper härjat samtidigt.
Enligt Smittskyddsinstitutet (SMI) delas influensatyperna in i tre ordningar: A,B och svininfluensa. Men då lurar även vinterkräksjukan runt hörnet som ett svårt gissel.
Just under juletid behagade alla tre influensatyperna slå till samtidigt med ökad aktivitet i hela landet och ställde till en hel del elände. Toppen på isberget nåddes några veckor senare med massjukskrivningar - och även en del dödsfall som tragiska följder. Under perioden februari minskade influensa A medan B ökade något.
Dalfolket rustade med att tvätta händerna och vaccinera sig - medan andra olycksdrabbade blev ordentligt sjuka.

Staffan Björklund