Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väcks åtal eller inte?

Om åtal inte väcks i dag mot Sture Bergwall för mordet på 15-årige Charles Zelmanovits, kan det betyda att han är en fri man. Men oavsett utgång, blir han kvar på den rättspsykiatriska kliniken i Säter tills vidare.

Samtliga mord som Sture Bergwall tidigare dömts för har beviljats resning och hittills har alla åtal mot honom lagts ned. Nu återstår endast en dom.

Det var år 1994 som Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, erkände mordet på den 15-åriga Charles Zelmanovits. Pojken hade redan då varit försvunnen i 17 år efter att han försvunnit från en skoldans i Piteå år 1976. Efter erkännandet dömdes Bergwall för mord i Piteå tingsrätt. Nu är fallet det sista i raden av de mord han dömts för, som han kan bli friad från.

Vid en presskonferens i dag kommer chefåklagaren i Norrbotten, Håkan Nyman, berätta om han tänker väcka åtal mot Sture Bergwall i fallet gällande Charles Zelmanovits. Om chefsåklagaren väljer att inte göra det, betyder det i princip att Sture Bergwall är frikänd från alla de mord han erkänt.

Men oavsett utgång, blir Sture Bergwall kvar på rättspsykiatriska kliniken i Säter - åtminstone tills i höst. Var sjätte månad görs nämligen en utvärdering av patienterna huruvida de är redo att lämna kliniken. I förra veckan skrev DD att beslutet gällande Bergwalls utvärdering skulle komma nu i dagarna. Nu meddelar förvaltningsrätten att det skjuts på beslutet.

”Förvaltningsrätten beslutar att inhämta yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd”, står det i beslutet.

Det slutgiltiga beslutet, om Bergwall är redo att lämna den rättspsykiatriska kliniken, kan väntas senare i höst då förhandlingarna kring beslutet inleds. Samtidigt har Sture Bergwall enligt TT, lämnat in en anmälan mot en överläkare vid kliniken till Socialstyrelsen. Där hävdar han att överläkaren medvetet ska ha lämnat in felaktiga uppgifter till förvaltningsrätten i Falun, som fått betydelse för ansökningen om utskrivning av honom.

När DD talade med Sture Bergwall i februari trodde han att han skulle bli frisläppt inom kort.
– Ja absolut. Förhoppningsvis kan jag vara fri inom ett halvår.

Då hade han klara planer på vad han skulle göra när han blev frisläppt, men valde att hålla dem för sig själv. Nu har mer än ett halvår har passerat och huruvida Sture Bergwalls ansökning går igenom, återstår att se.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se