Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör musiken med oss?

En av de klokaste människor jag känner sa: Ale Möller borde bli integrationsminister!

För några veckor sedan spelade Ale Möller band i mitt missionshus i Ovanmyra; när jag inledningsvis introducerade dessa musiker tog jag fasta på det där med integrationsminister och sa att dessa musiker är ytterst föredömliga: de spelar samman olika kulturer, överbryggar dem. De kommer från olika delar av världen men ser olikheter som en tillgång, som en berikning.
Denna ensemble visar så tydligt – och med sådan glädje, generositet och uppfinningsrikedom – att musik kan förena.

Jag kommer att tänka på Daniel Barenboim; denne fantastiske dirigent och pianist som numera leder Staatsoper Unter den Linden Berlin. Han bildade en orkester där judar och palestinier spelar tillsammans. Som för att visa att kommunikation kan bryta hat och istället leda mot något annat. Kanske rentav kärlek.
För att inte tala om Mozarts Trollflöjten! Tamino och Monostatos får varsitt magiskt instrument. Med hjälp av en flöjt och en speldosa kan de betvinga ondska. När Monostatos överfaller Pamina låter Papageno speldosan ljuda – och genast (så brukar det i alla fall vara i de flesta iscensättningar) förvandlas krigarna till leende, lyckligt dansande människor… Mozart beskriver musikens förvandlande förmåga; dess förmåga att förändra våra sinnen. Så blir Trollflöjten en berättelse om musikens makt.

Jag talade med en musikterapeut. Hon beskrev hur hon i sin yrkesgärning använder musik vid olika sorters konfliktlösning; när vi kommer bort från varandra kan kanske musik leda oss tillbaka till varandra.
Hon sa också: Musikens förmåga att väcka känslor gör den väl ägnad att uppnå terapeutiska effekter. Den kan vara ett ytterst verksamt verktyg för kommunikation och dialog.
Vad gör musiken egentligen med oss? Ofta påverkar den oss starkt. Människor kan dansa nätterna igenom. Musik kan färglägga oss och djupt påverka våra sinnen. Människor som gör spelfilm är ytterst med­vetna om hur en viss slags musik kan påverka åskådaren.

Astrid Lindgren skrev ingen opera, men hon skriver om musikens makt i Mio min Mio. När pojkarna kommer bort från varandra har de sina flöjter att spela på.
Musik hjälper i nödens stund, liksom förstås brödet som mättar hunger. Så klarar de sig genom ­farorna. Tänk om något ­liknande gäller oss alla.

Björn Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel