Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer när vindkraftverket är uttjänat?

Annons

Svar till Charlotte Unger, "Vindkraftens fördelar" , insändare DD 22 september.

 

Att kol, olja, gas och kärnbränsle som energikällor har nackdelar av olika slag, som vd Charlotte Unger för Svensk Vindenergi påpekar, finns det väl ingen som är okunnig om. Att vattenkraften omdanade landskapet och miljön på ett ibland inte önskvärt sätt är också tydligt, men den skadan är redan skedd och inget mera byggs i nämnvärd grad. Att vi gör om misstagen med att ödelägga landskapet, nu i ännu högre skala, är dock oansvarigt.

 

Att som Unger drömma om att Sverige skulle bygga ut för export av vindkraftsel till Europa för att lindra deras beroende av fossil energi låter inte vettigt. Det måste de nog få klara upp själva och inte med svensk skattesubventionerad el. Tror inte så många heller skulle uppskatta att se våra fjäll och berg nerlusade med vindsnurror. Om nu tillräckligt många skulle tycka att belätena är vackra, varför byggs dom då bara långt utanför städerna i så fall och inte blir till ett pittoreskt inslag i stadsbilden.

 

Det är sant som Unger skriver att vindkraften har ägare som tänker på att få rimlig avkastning på sitt kapital – om de tänker långsiktigt kan ju tänkas, åtminstone så länge det är skattesubventionerat. Det är vad som händer efter de 25 åren då verket är uttjänat som oroar mig och andra, blir det kommunen som får bekosta den enormt dyra restaureringen eller blir belätena stående där som monument över ett gigantiskt misstag i svensk energiförsörjning.

 

Sune Back, Björbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare