Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har en ny ÖB för uppgift?

Sverige ska byta överbefälhavare, ÖB, om en månad. Sverker Göranson avgår 30 september. Några självklara kandidater till efterträdare har inte presenterats i massmedierna. Ännu mindre har ÖB:s uppgifter diskuterats. Denna brist har haft ödesdigra följder.

Lennart Ljung (ÖB 1978-86) och Owe Wiktorin (ÖB 1994-2000) bildade skola i denna sak. De tog som uppgift att i första hand främja flygindustrins intressen. Utan Ljungs aktiva medverkan hade JAS-projektet knappast ha kunnat beslutas i början av 1980-talet.

Wiktorin manövrerade listigt i slutet av 1990-talet för att statsmakterna i 1996 års försvarsbeslut skulle besluta om att beställa delserie 3 av JAS, trots minskande risk för invasion. SAAB kunde leva vidare.

Vare sig Ljung eller Wiktorin varnade för konsekvenserna för det nationella försvaret: det ofrånkomliga förfallet.

Avgående ÖB Sverker Göranson har utan redovisade betänkligheter följt i Ljungs och Wiktorins spår. När politikerna skrämts upp av Rysslands aggressiva politik ordinerar Göranson motmetoder, som gör vår försvarsförmåga sämre samtidigt som riskerna för att Ryssland frestas utnyttja vår svaghet ökar.

Ryssland har på Krim och i Ukraina visat hur man omsätter sin aggressiva politik i betvingelsemetoder: infiltration i målet, icke-militära metoder för att stimulera inre motstånd, militära metoder insätts öppet först när målet är "moget".

Mot detta föreslår ÖB Göranson främst flera JAS och ubåtar (Officerstidningen nr 1 2015).

Dessvärre förefaller försvarspolitikerna att vilja välja en ÖB med samma värderingar som Göranson har.

Svenska Dagbladets försvarspolitiske reporter Jonas Gummesson har skrivit en mycket trovärdig beskrivning av försvarspolitikernas syn på ÖB-frågan: 

Micael Bydén är 51 år, yngre än andra tänkbara namn som ny ÖB och skulle som flyggeneral med sin blotta närvaro stärka Jas Gripens varumärke i regeringens - och tillverkaren Saabs - drömscenario med nya stora exportaffärer med de svenska stridsflygplanet. (Svenska Dagbladet 2015-08-20). 

Tunga försvarspolitiker tycks dela denna syn på ÖB som marknadsförare för JAS.

"En ÖB kan man alltid skaka fram. Det finns många som fyller de grundläggande kraven. Men en generaldirektör för FMV (Försvarets materielverk) i det här läget, med utveckling av nya ubåtar och stridsflygplan är en mer grannlaga sak. Även en eventuell export till Brasilien vilar tungt på FMV - - -" (Allan Widman (FP), ordförande i försvarsutskottet, Svenska Dagbladet, 2015-08 - 22)

Widmans uttalande, som delas av moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark, visar att försvarspolitikerna sätter försvarsindustrins intressen framför det nationella försvarets.

ÖB får en roll som biträde åt FMV i dess för försvarsindustrin lönsamma verksamhet. En sålunda bunden ÖB kan inte främja det nationella och territoriella försvar som verkar vara nödvändigt för att kunna möta Rysslands nya betvingelsemetoder.

En intressant fråga i sammanhanget är onekligen om försvarsminister Peter Hultqvist delar de borgerliga försvarspolitikernas syn på en blivande ÖB:s uppgifter.

Carl Björeman

Skribent, pensionerad generallöjtnant