Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad hittade Lassgård i gruvhålet?

Om det var ett låtsas-lik som låg i bergrummet vid Bergslagsbyn i Grängesberg får vi vänta och se tills TV-kriminalserien ”Den fördömde” sänds i SVT till julen.


Rolf Lassgård, i rollen som den osympatiske polispsykologen, och Andréa Edwards, i rollen som ”Katarina, polischef i Ludvika”, lämnade bilen på Bergsmansvägen, passerade den trasiga grinden och gick in i gruvhålet...
Där inne i bergrummet, för cirka 20 år sedan insprängt inte i berget som testanläggning för bergsrumsförvaring av gas, fanns flera fejkpoliser samt statisten Martin Lindgren, Ludvika, i rollen som ”kriminalteknikern Brynolf Svenhagen”.
Det krävdes 5–6 tagningar mellan klockan 10–11 på onsdagsförmiddagen innan regissören Jörgen Bergman gjorde tummen upp. Scenen vid hålet var fixad. Inspelningsteamet flyttade över till gamla gruvlokaler, bland annat nedlagda gruvmatsalen ”Mojsen”, för inomhusscener.
Grängesbergsdagen under filmarbetet med tredje avsnittet av ”Den fördömde” löpte på till synes enligt planerna.

Men handlingen då?
– Alla, statister, Film i Dalarna och alla andra kring dessa inspelningsdagar, har skrivit på tystnadsplikt, säger Anita Carlsson, Film i Dalarna, som följer inspelningarna.
Därför skrattar statisten Martin Lindgren och skakar på huvudet över frågan vad för hemskheter han sattes att undersöka där inne i bergrummet framför kameran.

Rolf Lassgård är påpassad mellan tagningarna. Sade han var glad över att ha satt på sig långkalsongerna (det var minusgrader riktigt gråkallt i Bergslagsbyn, även kallad Knusselbo). Men med en kaffekopp i hand ställde han upp och pratade om sina kriminalroller.
Han har tidigare spelat snälla, rätt så vanliga, polisroller. Som poliskommissarie i Kurt Wallander-filmer, kriminalassistent Erik Bäckström i ”Jägarna”, råbarkade polisen Gunvald Larsson i sex Beck-filmer (med Gösta Ekman som Martin Beck) och nu senast rollfiguren som Lars Martin Johansson, chef för rikskriminalen, som i TV-serien ”En pilgrims död” påhittat löste Palme-mordet.
I inspelningarna i Ludvika och Grängesberg spelar han rollfiguren polis-psykologen – men också psykopaten – Sebastian Bergman.

– Sebastian Bergman är helt olik mina tidigare kriminalare. Han är visserligen kriminalpyskolog, men som människa en ganska ful djävul, säger Rolf Lassgård.
Lassgård spelar alltså rollen av en före detta briljant polispsykolog. Tsunamin i Thailand tog kärleken och en älskad allt ifrån denne Bergman. I TV-serien har Bergman blivit ett självdestruktivt vrak. Bergmans goda sidor är borta, kvar är bitterhet och sexmissbruk.
Om alla dessa kriminalare, men aldrig någon riktig skurk-roll på film, säger Lassgård:
– Ja, jag har nog mest befunnit mig på Den Goda Sidan, inte så mycket skurk.

Han berättar att som Gävlebo och mycket på resa har han tidigare bara sett Ludvikabygden från bil- och tågfönster. Han tycker inspelningen flyter på bra. Fyra veckor är rätt så normalt för det långfilms-långa avsnittet.
”Nästa tagning” ljuder en liten högtalare. Och alla utom Lassgård, motspelerskan Andréa Edwards och ett gäng fejkpoliser får dra sig undan.


Boo Ericsson
ludvika@daladem.se