Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad ska hända med Brunnsvik?

Vad ska hända långsiktigt med Brunnsviks två fastigheter, dels Brunnsvik 1:68 med 18 byggnader omfattande totalt 17 000 kvadratmeter lokaler och dels Brunnsvik 1:67 som utgörs av badplatsen nedanför skolan med badhytt?

Annons

– Ja, något måste hända. Det kan ju inte bara stå och förfalla, svarar vd Enrico Barile för Brunnsvik Förvaltnings AB.

Folkhögskoleverksamheten, pågående läsår i Ord-, Konst- och Boom Town-kurser, fick genom central överenskommelse i höstas mellan LO och ABF förlängd nådatid fram till sommaren 2013. Elever och lärare fullföljer pågående läsår.

Eleverna bor på internat på Brunnsvikskolan och äter cateringmat, som levereras dagligen till Stor-stugan.
Smedjebacken-Ludvika kommuner hyr ännu 2-3 månader en boendedel för ensamkommande flyktingbarn på Brunnsvik.
I juni när folkhögskole-eleverna är klara med läs-året ställs hela Brunnsviks stora folkhögskola tom - och byggnaderna är då sannolikt också tömda på inventarier.
– Vi ska i februari ta några beslut kring Brunnsvik. Tre möjliga alternativ är ju uthyrning, försäljning eller vidareutveckling, säger Barile.

Har några intresserade hört av sig?
– Ja, ett par kan man väl säga. Swedbank hörde av sig 2007 eller 2008 att de hade en kund som kunde vara intresserad att prata om Brunnsvik.
Den personen var och är fastighetsägaren Anders Skoglund, med fastigheter på flera orter i Dalarna och inte minst i Ludvika, som senare också stämde träff med Enrico Bariel ute på Brunnsvik i höstas. De två tittade gemensamt på fastigheten. Detta möte har inte, i alla fall inte hittills, lett till ytterligare kontakter.
– Även nå´n mer har varit på besök. Men det har aldrig lett vidare till någon konkret förhandling.

– I höstas ringde till exempel en kille, som inte ens ville uppge vad han hette eller vilka han kunde tänkas företräda, och frågade vad Brunnsvik kostar. Det verkade inte särskilt seriöst, i en affär som ska dras ända upp i LO:s styrelse, säger Barile.

– Vi har faktiskt inte gått ut offentligt ännu med att Brunnsvik skulle vara till salu. Men, som sagt, den inställningen kan vi komma att ändra i nästa månad. Jag personligen kan inte se något intresse av att Brunnsvik Fastighets AB eller LO står kvar som ägare.
– Själv blir jag snart pensionär, tillägger Enrico Barile.

Fastigheten Brunnsvik 1:67, som utgörs i princip av Brunnsviks badplats med badhytt nere vid Väsman, kan ju tänkas väcka intresse om någon skulle försöka köpa och söka bygglov...

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se