Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våg av självmord hos ensamkommande barn från Afghanistan: "De får ingen kärlek"

En våg av självmord har drabbat ensamkommande barn från Afghanistan.
– De är stressade och får ingen kärlek, säger Mahboba Madadi, ordförande i Ensamkommandes förbund.
Bara de senaste två veckorna har tre ensamkommande begått självmord.

– Tre ungdomar har begått självmord. Det senaste självmordet inträffade på tisdagskvällen, säger Mahboba Madadi.

Minst sex barn och ungdomar från Afghanistan ska de senaste veckorna ha försökt att begå självmord på boenden för ensamkommande runt om i Sverige.

Assyllagen påverkar

Ensakommandes förbund sätter det ökade antalet självmord och självmordsförsök i samband med nya tillfälliga asyllag för ensamkommande barn och ungdomar som antogs förra året.

– De känner en fruktansvärd stress över lagstiftningen som Migrationsverket följer. De längtar efter ett kärleksfullt hem men väntar alldeles för länge på svar om de får stanna kvar eller inte, De blir oroliga för att de inte vet vad som väntar dem, säger hon.

Migrationsverket gör allt fler åldersuppskrivningar vilket medför att vissa tvingas flytta från sitt ungdomsboende eller till och med utvisas.

– Det är många av de som kommer till Sverige som växt upp i Iran. När de blir utvisade till Afghanistan får de en chock. Det kanske aldrig ens har varit i landet.

Svåra upplevelser

Enligt förbundet kan en annan orsak till att barnen och ungdomarna är självmordsbenägna kan vara att de inte har hunnit bearbeta sina upplevelser.

– De kommer ofta till Sverige med hemska upplevelser i bagaget som de inte får hjälp med. Många kan också bli rädda när de får veta att vänner blir utvisade, säger Mahboba Madadi.

Hon anser att Migrationsverket måste bli effektivare och bättre på att hantera de ensamkommande barnen och ungdomarna.

– De måste bli bättre på att förklara vad som händer. Det kan inte heller dra ut på tiden. Det är för lång tid att vänta i 18 månader på att få ett svar på om de får stanna eller inte.