Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaktmästare stod för kostnad – bastu stängdes

Annons

Långshyttepartiet har genom Allan Mattsson uttryckt sitt misstycke av en stängning av bastun i Långshyttans sporthall. Ärendet diskuterades under tisdagens kommunfullmäktige.

Kompisgänget som hade bastat i flera år i Långshyttans sporthall möttes plötsligt av en lapp som beskrev att bastun var stängd. Lappen var signerad av Kultur- och fritidsnämnden.
– Jag tycker att det är ytterst märkligt tillvägagångssätt, säger Allan Mattsson (LHP) som i samband med den inlämnade interpellationen efterfrågade ett beslutsprotokoll. Något sådant fanns inte.
– Jag letade i nämndens protokoll, men något beslut fanns inte. Jag undrar hur en tjänsteman kan besluta i en sådan här fråga, sa Mattsson.

Mattsson efterfrågade även hur mycket besparingen är att stänga bastun och om det har gjorts liknande åtgärder i andra delar av kommunen.
Anna-Karin Dahl (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Det var förvaltningen som beslutade om stängningen och besparingen blir 690 kronor per gång. bastun i Vasahallen är inte stängd, sa Dahl.
Mattsson uttryckte därefter hur märkligt det var att en kommunal tjänsteman kan åka ut och stänga kommunala anläggningar utan att något beslut har tagits i frågan.
– Då skulle man kunna stänga skolor och äldreboenden utan att ta ett politiskt beslut, konstaterade Mattsson.

Anledningen till att kultur- och fritidsförvaltningen valde att stänga bastun i Långshyttans sporthall var kostnaden. För att öppna och stänga bastun krävs en vaktmästare.
I Vikmanshyttans sporthall kostar bastun 100 kronor per gång och där sköter man öppning och stängning med egen nyckel och en ideell kontakt. Likaså i Västerby gymnastiksal. Vasahallens bastu kostar 47 kronor per gång och där sköts öppning och stängning av egen personal.
– Om vi hittar någon som ideellt ställer upp med öppning och stängning av bastun i Långshyttans sporthall så ska det inte vara några problem att öppna den igen, sa Dahl.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se