Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaktmästare stod för kostnad – bastu stängdes

Långshyttepartiet har genom Allan Mattsson uttryckt sitt misstycke av en stängning av bastun i Långshyttans sporthall. Ärendet diskuterades under tisdagens kommunfullmäktige.

Kompisgänget som hade bastat i flera år i Långshyttans sporthall möttes plötsligt av en lapp som beskrev att bastun var stängd. Lappen var signerad av Kultur- och fritidsnämnden.
– Jag tycker att det är ytterst märkligt tillvägagångssätt, säger Allan Mattsson (LHP) som i samband med den inlämnade interpellationen efterfrågade ett beslutsprotokoll. Något sådant fanns inte.
– Jag letade i nämndens protokoll, men något beslut fanns inte. Jag undrar hur en tjänsteman kan besluta i en sådan här fråga, sa Mattsson.

Mattsson efterfrågade även hur mycket besparingen är att stänga bastun och om det har gjorts liknande åtgärder i andra delar av kommunen.
Anna-Karin Dahl (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Det var förvaltningen som beslutade om stängningen och besparingen blir 690 kronor per gång. bastun i Vasahallen är inte stängd, sa Dahl.
Mattsson uttryckte därefter hur märkligt det var att en kommunal tjänsteman kan åka ut och stänga kommunala anläggningar utan att något beslut har tagits i frågan.
– Då skulle man kunna stänga skolor och äldreboenden utan att ta ett politiskt beslut, konstaterade Mattsson.

Anledningen till att kultur- och fritidsförvaltningen valde att stänga bastun i Långshyttans sporthall var kostnaden. För att öppna och stänga bastun krävs en vaktmästare.
I Vikmanshyttans sporthall kostar bastun 100 kronor per gång och där sköter man öppning och stängning med egen nyckel och en ideell kontakt. Likaså i Västerby gymnastiksal. Vasahallens bastu kostar 47 kronor per gång och där sköts öppning och stängning av egen personal.
– Om vi hittar någon som ideellt ställer upp med öppning och stängning av bastun i Långshyttans sporthall så ska det inte vara några problem att öppna den igen, sa Dahl.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se