Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VAL 2010 - LOGGA OBS

Annons

- Vi vill ha mindre detaljstyrning från politikerna i landstinget, säger moderaterna Jan Wiklund och Rolf Gunnarsson som anser att ett maktskifte skulle vitalisera verksamheten.

- 84 års S-styre i landstinget räcker, tycker Wiklund och Gunnarsson tillägger att det är som att "fortsätta åka i en gammal rostig bil där tändstiften är slut."
De berättar om signaler från verksamhetschefer och andra om för mycket detaljstyrning från politikernas sida.
- Chefer vi mött säger också att det går att minska kostnaderna med runt 100 miljoner till under mandatperioden.
Med de 140 miljoner blocken är eniga om att spara blir det totalt 240 miljoner.
Clas Jacobsson (M) säger att jämförbara landsting som Värmland klarar vården på en halv miljard mindre, utan att ha en sämre vård.
60 miljoner av de 100 är effektiviseringar, förklarar han.
Om det blir Gunnarsson eller Wiklund som tar över posten som landstingets mäktigaste politiker vid ett eventuellt maktskifte avgör den moderata landstingsgruppen, betonar de.
- Man brukar inte fördela bytet innan björnen är skjuten, säger Gunnarsson som betonar att antal kryss inte spelar någon roll.
Men det blir ingen skillnad försäkrar han, till exempel när det gäller kulturen där han drev ihärdiga besparingskrav under sin tid i landstinget.
- Det fanns ingen borgerlig allians då och jag står för det programmet, säger han.
M vill också testa om det går att driva BB i Mora i privat regi.
Landstingets landsomfattande koll visade att det inte finns tillräckligt antal förlossningsläkare att få tag på och då är ingen beredd att ta det medicinska ansvaret på plats.
- Det kan finnas intresse om landstinget är vi är beredda att lägga ut hela kvinnosjukvården i Mora; BVC, MC och gyn, på entreprenad.
En tydlig skillnad mellan blocken är att de borgerliga vill ha fler privata alternativ.
- S kräver att den som vill driva vårdcentral måste ha ett så brett upplägg att det i princip motsvarar en hel vårdcentral. Det stänger många ute.
Det ska räcka med att en läkare och någon eller några sköterskor vill öppna en vårdcentral. Då kan det blir vårdcentraler/filialer i glesbygden, säger Gunnarsson.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se