Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VAL 2010-vinjett

Annons

Ett servicekontor i varje kommun. Det var ett av kraven som Lena Olsson, v-ledamot på riksdagens dalabänk, förde fram under partiets valupptakt i länet vid ett möte i Geislerska parken i Falun i går.
Daniel Riazat, 19 år och yngst i v-toppen i länet, pekar på ungdomsarbetslösheten och bostadsbristen bland unga som det viktiga i valet.

Partiets landsbygdsprogram kommer att presenteras i sin helhet i Fornby den 15:e, berättar Lena Olsson.
- Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samverkar i en rad kommuner i dag men det saknas i många mindre kommuner. Vi från Malung får åka ganska friskt om vi behöver hjälp med annat än det Försäkringskassan kan erbjuda några timmar i veckan i Malung.
Hon frågar sig om myndigheterna är till för folk eller tvärtom.
Den röd-gröna alliansen har räknat ut att välfärden kan förbättras med 12 miljarder i landet, betonar hon.
- Det behövs. Jag har aldrig fått så många samtal från förtvivlade människor som är sjuka och strandsatta på grund av försämrade villkor i sjukförsäkringen.

25000 jobb försvunnit


En del av miljarderna ska också gå till att återanställda en del av de 25000 jobb inom vård, omsorg och skola som försvunnit under regeringen Reinfeldt, berättar hon.
- Det är hög- och medelinkomsttagarna som tjänat på den här regeringen, slår hon fast.
Enligt era beräkningar hör du själv till höginkomsttagarna med råge med dina 55000 kronor i månaden?
- Ja, och jag är gärna med och betalar mer till vården, omsorgen och skolan.
Hon reagerar också skarpt över att som hon säger: "Privata kan stoppa övervinster från friskolor och annan privat verksamhet i egna fickor."
- Svenska Dagbladet har nyss visat på hur riskkapitlabolag ser utbildning som en luckurativ marknad. Skattemedel ska inte gå till spekulation.

Städning för en 100-lapp


När det gäller Rut-avdrag för hushållsnära tjänster vill hennes parti att hemtjänsten ska erbjuda pensionärer som behöver städning för en 100-lapp i timmen i stället.
Daniel Riazat fyra på riksdagslistan, sjua på landstingslistan och på kommunlistan i Falun, betonar att blir allt svårare att komma in på högskolan för dem som inte går direkt från gymnasiet. Unga ska inte heller behöva nöja sig med otrygga anställningsförhållanden med dåliga villkor, säger han.
- Men att luckra upp Las, lagen om anställningsskydd, är ingen lösning.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se