Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt Dalakonsert i Norrbärke kyrka

Närmare 200 personer hade på söndagskvällen bänkat sig i Norrbärke kyrka, Smedjebacken för att lyssna till Dalakonsert. Medverkande var Grängesbergs Orkesterförening under ledning av Erik Nordström, tillsammans med Jörgen Engström som solist på orgel och sång.

Konserten inleddes med Erland von Kochs friska ”Bergslagsouvertyr” från 1984. Därefter bjöds det på tre smakprov ur Dalarnas rika tradition av folkliga koraler, då Jörgen Engström till ackompanjemang av orkestern sjöng tre varianter av psalmen ”Den signade dag”, varpå följde ”Fyra låtar från Leksand” av Hugo Alfvén. Gagnefsonen och musikprofessorn Oskar Lindbergs ”Variationer över en gammal Dalakoral” spelades sedan förtjänstfullt på Norrbärkekyrkans välklingande orgel.

Innan en kortare paus i programmet ljöd även Oskars brorson, Nils Lindbergs ”Två Dalabilder” för orgel och orkester. Stycket, med satserna Gånglåt och Hornlåt som är inspirerad av både folkton och jazzens, framfördes väl av såväl orkester som av Jörgen Engström vid orgeln. Här hördes också fina solistinslag från Louise Sundquist på oboe, Iris Tinglöf på fagott samt Eva-Helena Morén på violin.

Efter paus avtackades Gun Skoog med pokal och blommor. Gun började spela violin i Grängesbergs Orkesterförening 1962.

Tillsammans med orkestern gjorde därpå Jörgen Engström fina sångtolkningar på välkända ”Dalvisa” samt Karfeldts ”Jungfru Maria”. Som avslutning på konserten framförde orkestern Hugo Alfvéns vackra Dalarapsodi, även här med fina soloinslag av såväl Louise Sundquist på oboe, samt John Anderson på klarinett, vilket belönades med långa ovationer från publiken.

Slutligen tackades orkestern, dirigent och solist av församlingens kyrkoherde Katarina Frisk.

(Insänt)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips