Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt invigning

Ett av de främsta exemplen på integration av Familjecentral och Första linjens psykiatri för barn och unga. Så beskrev SKL:s representant Ing-Marie Wieselgren Familjens hus i Mockfjärd.

Under lördagen fick de nya lokalerna sin officiella invigning.
Barbro Brask, förskolelärare på öppna förskolan, höll i invigningen. Först sjöng flera av de mindre barnen Jag blir så glad när jag ser dig. Därefter talade kommunalrådet Sofia Jarl (C). Hon var stolt över att få inviga Familjens hus och stolt över konceptet kommunen har.
– Det är lätt att prata men svårt att få det gjort. Här har vi lyckats med det och har lyckats med att utveckla verksamheten. På andra ställen har det inte gått lika bra som här. Vi kan bli en förebild, sa Sofia Jarl.

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) talade om hur skattepengar skulle gå till rätt saker och att det inte fanns något bättre sätt att använda dem än på barnen. Linnea Zetterqvist och Amanda Jonsson sjöng Tusen bitar av Björn Afzelius, Ida Hellgren spelade bas.
Anita Blomberg, distriktsläkare, talade sedan om glädjen att ha ett eget hus för verksamheterna och tog upp hela personalen som hon presenterade för de som deltog på invigningen. Sedan sjöng Lina Löppönen My heart will go on av Celine Dion.

Ing-Marie Wieselgren talade och hade med sig ”Psynken”, en leksak som illustrerar hur olika psykiatriska verksamheter synkroniseras.
– Vi samlar exempel och Gagnef är en av de främsta. Gagnef visar att man inte behöver vara en stor kommun för att ha en Familjecentral och Första linjen. Trots mögelproblem och andra svårigheter höll ni fast vid tanken på en Familjecentral, sa Ing-Marie i sitt tal.
Hon berättar att Gagnefsmodellen har väckt intresse runt om i landet. Mycket på grund av hur verksamheterna har integrerats. I Familjens hus finns Barnhälsovården, Barnmorskemottagningen, Öppna förskolan, Familjeteamet och Famnen: som är Första linjen för barn och ungdomars psykiska hälsa.

Ingrid Boberg var också på plats. Hon började arbeta på Öppna förskolan 1991 och var bland de första som uppmärksammade behovet av att ha flera verksamheter under ett tak. Eftersom flera föräldrar hade frågor som var utanför Öppna förskolans kompetensområden.

Ingrid Boberg gick i pension innan Familjens hus stod klart men har varit med i processen.
– Det är jätteroligt att få vara med på invigningen. Det är viktigt att politiker och tjänstemän har varit med och stöttat Familjens hus, säger Ingrid Boberg.

Innan det var dags för tårta och mingel knöt Sofia Jarl och Gunnar Barke band. Sedan gick personalen i Familjens hus upp på scen och sjöng en egen version på Gagnefstajl där texten handlade om Familjens hus. Nu ska Familjens hus ”stanna här” i de nya lokalerna.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se