Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt kollo på Hellmansö


Mellan 120 och 200 Falu-barn besöker sommarkollot på Hellmansö dagligen. Där träffar de nya vänner och aktiveras både fysiskt och psykiskt.
- Många barn är lediga och behöver vettiga saker att göra, säger Therese Hillbom, en av kolloledarna.

På Hellmansö skiner solen, och många av barnen är mitt uppe i en fotbollsmatch, medan andra står vid vattnet och fiskar eller sitter i skuggan under ett träd.

”Få vara barn”

- Det handlar om att verkligen få vara barn och leka, säger kolloledare Therese Hillbom.
Dagkollot har öppet alla vardagar i vecka 24 och 25. Det är gratis och till för barn och ungdomar som har gått ut årskurs fyra och äldre. Varje morgon åker den stora båten Slussbruden till bryggorna vid både Hälsinggården och Källviken för att hämta upp kollo-barnen.

”En möjlighet”

- Många barn och ungdomar som aldrig får chansen att komma iväg till en sommarstuga eller liknande, ges en viktig möjlighet genom detta, säger Gunnar Andersson som varit ledare i 10 år.
Ett tiotal ledare som annars jobbar på Faluns fritidsgårdar finns på ön. Tillsammans med dem och sina kompisar kan barnen syssla med alltifrån kanotpaddling och frisbeegolf till målning, fiske, eller basket.
- Det känns inte som att jag jobbar när jag är här, stämningen är på topp i alla väder, säger Therese Hillbom som är ledare.

”Alla kan vara med alla”

Ahmed Abdullah är en av ungdomarna på Hellmansö. Han tycker att tipspromenaden är roligast.
- Om man är ledsen eller på dåligt humör när man kommer hit så blir man uppiggad under dagen och åker sedan hem med glädje, säger Ahmed Abdullah och Casper Asp, 11 år håller med.
- Det är glad stämning, ingen går och surar och alla kan vara med alla, säger han.

MATTIAS GÖTHBERG
mattias.gothberg@daladem.se
023-47510