Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt öppet hus

Bara drygt tre veckor återstår innan eleverna i nian ska välja vad de helst vill gå i gymnasiet. Det finns en del att välja på.

– Jag har funderat på det här hela nian, säger Lukas Måg, en av de som besökte lördagens öppet hus vid Leksands gymnasium.

Han var inte ensam som besökte skolan. Det var många som tog tillfället i akt att komma dit i lördags och ta en titt på vad den har att erbjuda.
Det visade sig vara en hel del, både när det gäller teoretiska som praktiska program.
Ett av dessa var hantverksprogrammet där eventuellt framtida elever fick information av bland andra Lasse Holmberg och Marcus Andersson.
Det var dit Lukas Måg, Insjön, hade sökt sig och fick bland annat se hur en toppmodern formpress fungerar. Hur något som läggs i den pressas ihop med hjälp av vacuum.
– Den är så modern att företag kommer hit på besök för att se maskinen, sa de två lärarna.
Insjökillen berättade att han haft funderingarna på hantverksprogrammet länge, åtminstone hela nian. Nu återstår alltså bara några veckor. Senast den 15 februari ska de välja.
– Jag känner en del som går här och har jag varit hit på besök, sa han.

Möjligheten att få jobb efter utbildningen torde vara direkt ointressant. Chanserna är goda, inte minst tack vare stora pensionsavgångar vid företag runt om i Sverige.
– Inom fem år behövs det tusen personer till branschen, säger Lasse Holmberg, programansvarig lärare.
Att det är möjligt att få jobb visade ett par före detta elever. De gick ut i mitten på 00-talet och arbetar nu vid Leksandsdörren och Allmoge och har bland annat nytta av att de på skolan lärde sig köra en datorstyrd CNC-maskin.

Under lördagens öppet hus passade även ett tiotal elever vid lärlingsutbildningarna på att visa sin verksamhet. Däribland Emma Lindberg och Frida Carlsson.
– Det har varit många här idag.
De två tjejerna går vid frisörlärlingsprogrammet och har tre dagar av fem förlagda ut i arbetslivet. Övriga skoldagar blir det till att läsa exempelvis engelska och svenska på skolan.
Naturligtvis finns även en del teoretiska program bland utbudet på skolan. I en av lektionssalarna visade exempelvis Bengt Ryss, lärare i naturvetenskap, lungor och hjärta.
Där träffade DD bland annat nuvarande eleverna Lisa Larsson, SP SP3, och Samuel Nilsson SP EI. De var överens:
– Det här är en bra skola.
Sammanfattningsvis en välbesökt dag. Hur många var inte känt när öppet blev stängt på lördagseftermiddagen.
– Men serveringen i Gästis har haft fullt, 350 personer, det kan ha varit uppemot 400-500 här, summerade gymnasiechefen Lars Davidsson.
Han tillade att det inte bara var leksandselever som inbjudits till arrangemanget, utan även från exempelvis grannkommunerna Gagnef och Rättvik.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se