Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våld mot djur i fokus

När det handlar om våld i nära relationer så är det inte bara människor som drabbas. Även djuren lever i stor fara.

– Den enda gången jag har blivit utskrattad offentligt var den första gången jag tog upp det på en stor kvinnokonferens för tio år sedan, förklarar Carin Holmberg efter sin föreläsning.

Hon är en av dem som förläste i går när länsstyrelsen anordnade en heldagskonferens under parollen ”kopplingen mellan människors och djurs utsatthet i våldsrelation”.

Just hur vanligt det är med våld mot djur i samband med annan misshandel är svårt att säga då det inte finns någon utstakad statistik på området.

Men det förekommer oftare än vad man tror, förklarar Carin Holmberg.

Djuren används ofta som hålhake, berättar hon.

– Att man använder djuret som hot för att man inte ska lämna relationen. Jag träffat kvinnor där partnern till och med har dödat djuret.

Det var för tio år sedan som hon började intressera sig för ämnet.

Drivkraften är att hjälpa dem som inte kan göra sina egna röster hörda.

– Det gäller ju att man pratar så mycket om det att man förstår att systemet måste ändra på sig för att få in de här brottsoffrena också.

Och det finns åtgärder att göra, menar hon.

– Socialtjänsten bör till exempel fråga våldsutsatta kvinnor och barn om djuren. Många gånger vill barnen inte berätta hur det är hemma, men ställer man frågan ”men hur mår din hamster”, då kan de berätta om hur den har det.

– Socialtjänsten har ett stort ansvar att lyfta den här frågan, avslutar hon.

Även om det under konferensen talades om ett gott samarbete mellan de olika myndigheterna, fanns det även ett kritiskt förhållningssätt till hur det fungerar mellan exempelvis socialtjänsten och djurskyddshandläggarna i länet.

– Vi är jättedåliga på att se djur och därför behövs det sådana här dagar, förklarade en av deltagarna från socialtjänsten.

– Och vi kan också missa att se om det finns barn i närheten då vi omhändertar djur, svarade Maj Ardesjö, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Laboratorieveterinären Therese Ottinger fanns också på platsen under dagen.

I sitt arbete stöter hon dagligen på avlidna djur, där hon ska bedöma djurets dödsorsak.

– Just trubbigt våld är vanligt vid misshandel, berättar hon samtidigt som bilder på misshandlade djur rullar i bakgrunden.

Under sin föreläsning passade hon även på att förklarade problematiken med att försöka se om ett djur är skadat avsiktligt eller inte.

– Yttre skador syns ofta inte så tydligt så man kan behöva leta rejält, berättar hon och fortsätter:

– Man kan raka djuret om man misstänker skador, men är man osäker så rekommenderar jag att man röntgar djuret.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se