Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Våld och hot hotar demokratin”

I går startade Falu demokrativecka med invigning på Fisktorget.
– Ett av de stora hoten mot demokratin visade sig i samband med Falun Pride, då Bosse Réen blev misshandlad, sa Mikael Rosén (M) oppositionsråd.

Annons

Rosén var en av invigningstalarna på torget.
– Det är svårt att säga av tillmälena om det berodde på hans sexuella läggning eller politiska färg. Men våld och hot är ett av de existerande hoten mot demokratin. Där måste vi vara uppmärksamma, sa Mikael Rosén.

Det är första gången i Sverige som en demokrativecka genomförs. Den pågår till och med söndag. Invigningen började med att medlemmarna i Faluns demokratiråd presenterade sig. Det är demokratirådet som håller i arrangemanget.
– Vi vill uppmärksamma vår möjlighet att påverka som medborgare. Nästa år är det valår, sa Bruno Kaufmann (MP), ordförande i demokratirådet.

Trots demokratiska former så är det inte så lätt för medborgare att nå fram, betonade Karl-Erik Pettersson (S), fullmäktiges ordförande.
– Man måste bli lyssnad på. Vi måste skapa en situation där medborgare får gå in och göra sin röst hörd. Där vi tar människors synpunkter på allvar. Nästa år är det fyra val, till EU-parlamentet, riksdagen, landsting och kommun. Här gäller det att öka vårt deltagande, sa han.
Mikael Rosén tog upp vikten av transparens, att medborgarna kan se var och av vem besluten fattas. Där har även media ett ansvar, anser han.
– Det är väldigt lite vägledning i medias rapportering, där står ofta bara att kommunen beslutat. Det finns anledning både för medierna och oss själva att förbättra oss där.

Rosén tyckte vidare att alla viktiga beslut ska fattas av politiker och inte av tjänstemän.
– Alla beslut ska fattas av de som kan röstas bort. Alltför många beslut fattas av människor som vi inte kan påverka i de demokratiska valen.
Under Demokrativeckan kan falubor ge sin syn på kommunens arbete med en vision i ett tält på Fisktorget.
– En av Faluns viktigaste utmaningar är urbaniseringen. Falun växer med fyra busslaster om året och vi vill fortsätta växa. Basen för visionen är att ett stort antal falubor fått ge synpunkter, sa kommundirektören Dan Nygren.
Program för hela demokrativeckan finns på kommunens hemsida www.falun.se .

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se