Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väldigt utsatt situation": Rädda Barnen kräver amnesti för ensamkommande

Rädda Barnen i Dalarna stödjer kravet på amnesti för de ensamkommande flyktingbarn som varit i Sverige mer än ett år.
– Jag träffar många av dem och de är i en väldigt utsatt situation, säger Emelie Vigren, ordförande för Rädda barnen i Vansbro.

Rädda Barnen Dalarna begär att politiker i Dalarna agerar för att regeringen stoppar alla avvisningar av ensamkommande barn och unga. Organisationen anser att det råder rättsosäkerhet och brist på kunskap om barnperspektivet inom Migrationsverket.

– Nu har det gått lite väl långt. De skrivs upp i ålder och skickas tillbaka dit vi vet att det förekommer förtryck och terror, säger Emelie Vigren.

Hon är även representant i Rädda Barnen Dalarnas distriktsstyrelse.

I Dalarna finns 796 ensamkommande ungdomar som söker asyl. Många har Afghanistan som ursprungsland.

Rädda Barnen vill också att dalapolitiker jobbar för att inga omflyttningar av ensamkommande barn och unga sker i länet. De som är placerade i Vansbro bor oftast i HVB-hem eller familjehem.

– De flesta är i 17-årsåldern och oroliga för vad som ska hända när de fyller 18. Då blir de flyttade direkt till ett vuxenboende. Eftersom många boenden stänger nu så kan de hamna var som helst i hela Sverige, säger Emelie Vigren.

– Det är väldigt mycket oro. När all trygghet försvinner så orkar de inte. De är ensamma i Sverige och har ingen som kan vägleda dem. Vansbro är en liten kommun och här har de ett nätverk, säger hon.

Rädda Barnen i Vansbro håller i träffpunkten Mötesplatsen tre gånger i veckan. Den öppnade för någon månad sen. Kommunens integrationsenhet står för lokalen och Svenska kyrkan för en mindre del i verksamheten.

Många av de ensamkommande går till Mötesplatsen som brukar ha 15-30 besökare varje gång. Biljardbord och kortspel är ett par av aktiviteterna. Även andra invånare går dit och träffas där.

Det har även hållits ett par temakvällar med föreläsaren Hamed Ubaidi-Karlsson som själv har afghanskt ursprung. Han har talat om livsfrågor, migration och integration.

– Det har varit fantastiskt bra, säger Emelie Vigren.

Hon är en av dem som brukar vara på plats vid Mötesplatsen och träffa ungdomarna. Många pratar då om sin oro.

– Det är riktigt tufft, så är det. Det tar på alla som är med, säger hon.

De flesta ungdomarna klarar trots allt av sin vardag och skolgång, men några mår så dåligt att de inte orkar gå till skolan.

– De blir deprimerade, det blir psykisk ohälsa, säger hon.

Rädda Barnen i Vansbro och Malung har gjort ett upprop på Facebook och vädjar om att folk ställer upp med privat boende för de som fyller 18 år. Det har hittills gett bäst resultat i Malung.