Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärdskapitalismen räds demokratin

Greider: Välfärdskapitalismen räds demokratin

Sanningens minut närmar sig i frågan om vinster i välfärden. I höstas visade en rad opinionsmätningar att en majoritet av väljarna vill förbjuda eller begränsa vinster i välfärden. Även en majoritet av de borgerliga väljarna vill ha vinstbegränsningar. Jag skulle tro att de flesta människor upplever det som att ett vinstintresse, närvarande i välfärdsstatens själva blodomlopp, degraderar verksamheterna, smittar ner dem med penningintresset när de borde handla om likvärdig välfärd och olika kompetenser inom medicin, pedagogik och liknande.

Den vinstkritiska väljaropinionen i hjärtat av de borgerliga partierna har Alliansens partiledare sällan ställts till svars för – därför kan de ogenerat motsätta sig varje form av begränsning av de vinster som nu tillåts göras på svenska folkets skattemedel. Även SD:s väljare har en annan, kritisk syn på vinstuttagen än vad deras partiledning har.

Detta börjar faktiskt likna en demokratisk tragedi. En majoritet av väljarna vill ha en förändring – men det politiska systemet tillåter inte att det sker. Ett skäl till att folkopinionen kan sidsteppas är den omfattande lobbyverksamhet som välfärdskapitalet bedriver för att påverka politikerna. Vårdföretagarna har exempelvis lyckats bearbeta SD att ändra sig i frågan.

Detta börjar faktiskt likna en demokratisk tragedi. En majoritet av väljarna vill ha en förändring – men det politiska systemet tillåter inte att det sker. Ett skäl till att folkopinionen kan sidsteppas är den omfattande lobbyverksamhet som välfärdskapitalet bedriver för att påverka politikerna.

Vi har verkligen fått ett välfärdskapital, som sätter sina egna intressen före allting annat. De har gott om resurser och växer nu snabbt till en mäktig instans i det svenska samhället och i svensk politik – och de får sitt inflytande via svenska folkets skattepengar. Väljare som inte vill ha dessa vinstmöjligheter finansierar välfärdskapitalisternas kanslier.

Var så säker: Om välfärdskapitalet vinner slaget om vinster i välfärden kommer med tiden steg för steg att tas mot ökad ojämlikhet, där den som har en tjock plånbok kan betala för extratjänster i vård och omsorg.

Var så säker: Om välfärdskapitalet vinner slaget om vinster i välfärden kommer med tiden steg för steg att tas mot ökad ojämlikhet, där den som har en tjock plånbok kan betala för extratjänster i vård och omsorg.

I onsdagskvällens Aktuellt framträdde Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Organisationen har på sin sajt skapat en räknesnurra där välfärdsföretagare kan gå in för att testa hur lite vinst de kommer att kunna göra om Ilmar Reepalus förslag från i höstas skulle genomföras. Förslaget innebär att en vinst på maximalt 7 procent ska kunna göras på det operativa kapitalet. Inslaget inleddes med att Lemne anklagade kritikerna av vinster i välfärden för att sprida ”alternativa fakta” – ungefär som en viss amerikansk president gör. När reportern pressade VD:n på de siffror som kom ut ur räknesnurran visade det sig att de gav en helt felaktig bild av hur det skulle gå för det företag som testades.

Jag har aldrig sett en makthavare så svarslös. Det var nästan vackert. Kapitalet stod naket, kan man säga.

Jag har aldrig sett en makthavare så svarslös. Det var nästan vackert. Kapitalet stod naket, kan man säga.

Men nästan lika naken stod tyvärr regeringens representant i samma Aktuellt, civilminister Ardalan Shekarabi. Riktlinjer inför den kommande s-kongressen i Göteborg har läckt ut. Det visar sig att partiledningen inte alls vill ta itu med vinstuttagen i vård och äldreomsorg utan enbart i skolsektorn. Som om inte de vinster – skattepengar – som plockas ut ur vård och omsorg är lika allvarliga. Kommunals ordförande, Tomas Baudin, gick i taket när han hörde det. Jag förstår honom. Höga vinstuttag i äldreomsorgen håller lönerna tillbaka och nere för Kommunals medlemmar. Och ju sämre uppskattade dessa känner sig på sina jobb, desto sämre omsorg lär de gamla få.

Men nästan lika naken stod tyvärr regeringens representant i samma Aktuellt, civilminister Ardalan Shekarabi.

Regeringens linje kan till råga på allt sluta i att Vänsterpartiet upphör med budgetsamarbetet. Sjöstedt är på krigsstigen. Jag tycker det är alldeles utmärkt.

Regeringen försöker agera taktiskt. Den fruktar att ett generellt vinsttak i välfärden inte går igenom riksdagen och hoppas då att ett selektivt tak för just skolan har bättre utsikter. Problemet är att det knappast stämmer. Inget tyder på att ett sådant förslag kommer att gå igenom – och då står socialdemokratin där som ett extra stort fån: Man tappar vänsterpartiets stöd och man tappar kontakten med den stora majoriteten av de egna väljarna som skyr det marknadiferade välfärdssystem som gör att allt större koncerner kan göra enorma vinster på våra skattepengar – vinster som i den rådande välfärdskrisen borde gå oavkortat till verksamheterna.

S-ledningen lyssnar antagligen mer till den marknadsorienterade delen av partiet.

Den enda rimliga strategin är att föreslå ett generellt vinsttak för hela välfärdsbranschen. Ett sådant förslag kommer än mindre kunna gå igenom riksdagen. Men: Då har socialdemokratin och de rödgröna en central, ideologisk fråga att slåss för i kommande val. De har dessutom en majoritet av väljarna med sig.

Frågan om vinster i välfärden är ingen ”vanlig” fråga. Den rör hela vårt samhälles färdriktning. Den har samma, om inte större konsekvenser än vad ATP-reformen en gång hade. Den handlar om var gränser för penningen ska sättas.

Frågan om vinster i välfärden är ingen ”vanlig” fråga. Den rör hela vårt samhälles färdriktning. Den har samma, om inte större konsekvenser än vad ATP-reformen en gång hade. Den handlar om var gränser för penningen ska sättas. Den rör fundamentala maktförhållanden i det svenska samhället, ty om utvecklingen fortsätter som nu växer välfärdskapitalets makt på bekostnad av det demokratiska inflytandet. Slutligen är det en tragedi att näringslivet så ensidigt befrämjar den typ av företagande som i princip går ut på att hämta vinster – gräva guld - ur skattebasen, istället för att kämpa för det företagande som satsar på det nya.

Vad kommer s-kongressen att säga? Jag litar inte på den. Men jag hoppas att tillräckligt många ombud går emot regeringens taktiserande och sälar sig till väljarna.