Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfrihet den stora skiljelinjen mellan majoritet och opposition


Det blev ingen lång budgetdebatt.
Inga hårda ord.
Inga beska kommentaren och tuffa gliringar.
Det blev en sansad föredragning om framtidsvisioner med till och med glimten i ögat när Avestas budget för de kommande tre åren skulle antas.

Men så var också majoriteten och oppositionen ovanligt överens om belopp och strategi.
Alla pratade exempelvis om att stoppa befolkningstappet. Egentligen stavades den enda stora skillnaden valfrihet.

Kort debatt

Därför blev det också en oväntat kort debatt. Inom loppet av en timme hade de flesta partiföreträdarna berättat om sin syn på framtiden, förslag på nödvändiga åtgärder, visioner och krav.
De bägge blockens budgetar hade denna gång också utgått från samma summa beräkningar och befolkningstal.
Detta gjorde det lätt att jämföra, vilket välkomnades av alla.
Förslag som båda blocken förordade är badet på Holmen, mer pengar till vägar (även om fördelningen mellan de kommande åren skiljer sig) och inriktningen på att stoppa utflyttningen och inleda arbetet med att vända trenden.

Högskoleutbildning

Kommunalrådet Lars Isacsson (S) såg högskoleutbildning i Avesta som en tänkbar nyckel.
- Nu är inte Dalarnas högskola så intresserad av det, men vi kan dansa med fler. Det är inte långt till vare sig Gävle, Uppsala, Västerås och Örebro från Avesta.
Men det krävs också att bilden av Avesta förändras.
- Vi får inte väja för tuffa utmaningar. Vi måste lyfta fram vad vi är bra på och sedan göra det ännu bättre, sa Lars Isacsson.

Kräver näringslivschef

Moderaterna genom Henric Schef påpekade vikten av en satsning på näringslivet i form av en näringslivschef, för att på så vis jobba sig ur kräftgången med allt sämre placeringar i rankingar av olika slag.
- Man blir också rädd av att läsa Outokumpus kvartalsrapport. Här måste vi ha en förstärkt näringslivsfunktion och förenklad process för de företag som vill har vår hjälp,sa Henric Schef
Han fick stöd av Gunilla Berglund (C) som efterlyste stöd och uppmuntran till de som vill starta företag men hon framförde också vikten av att utveckla Krylbo.
Det fick hon stöd av hos Roland Söderberg (MP) som lyfte fram just järnvägsknuten Krylbo som ett framtida klimatsmart samhälle där det är nära till kollektiva transporter.
Jerker Olofsson (FP) förordade i det sammanhanget att inte längre satsa så mycket på holländare utan få folk att flytta tillbaka till Avesta.

Avyttra park

- För övrigt anser jag av vi ska avyttra Visentparken så fort det går.
Men kommunal verksamhet kan vara något betydligt mer jordnära frågor:
- Som vägar, gator och avlopp. Det är mitt liv. Majoriteten har börjat ta sitt ansvar, men vi kommer aldrig att få folk att flytta hit om dom kör ner i jättelika gropar med sina bilar eller krockar med sly som vuxit upp till träd. Inom oppositionen vill vi gå snabbare fram förklarade Krister Nilsson (AIL).

Vattendelare

Den stora ideologiska skiljelinjen handlar dock fortfarande om valfrihet, något som Curt Åke Larsson talade sig varm för.
- Vi som är kommunen är inte alltid bäst på att göra saker. Det är jobbigt att välja - därför ska vi också ha lösningar för dem som inte vill och kan välja. Dessutom har kommunen alltid ett tillsynsansvar.
Denna vattendelare i Avestas politik, enligt Leif Ericsson V, besvarade han denna gång med att han gärna ser intraprenad men absolut inte någon avknoppning.
Beslutet blev att anta S, V och MP;s budget. Oppositionen reserverade sig till förmån för sitt förslag.

KERSTIN ERIKSSON

023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se