Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljare sviker MP och M

På söndagen kom Demoskops mätning, publicerad i Expressen, av hur väljarna skulle rösta om det vore val. En statistiskt säkerställd minskning noterades för Miljöpartiet den senaste månaden, från 11,8 procent till 8,3 procent.

Demoskop har frågat 1 252 personer 26 november till 4 december. Stödet för de två blocken och för Sverigedemokraterna är ungefär samma som i Statistiska centralbyråns (Scb) stora mätning.

Stödet är nästan 50 procent för de tre rödgröna partierna. Och det är drygt 38 procent för den borgerliga alliansen.
Vad gäller Sverigedemokraterna noteras de för 10,5 procent. Det är 1,4 procentenhet lägre än för en månad sedan då Demoskop mätte, men lite högre än stödet på 9,9 procent som uppmättes för två månader sedan av samma institut. Det är även lite högre än stödet på 9,3 procent som Scb registrerade.

Centerpartiet, som fick klart över riksdagens spärr på fyra procent i Scb med 4,7 procent, noteras för bara 3,5 procent i Demoskop.
Kristdemokraterna får ungefär samma stöd i Demoskop som i Scb: 4,2 procent.
Stödet för Folkpartiet är däremot klart högre i Demoskop: 7,0 procent. Partiet hade dock landsmöte, med stor exponering i medierna, strax innan mätningen. Det kan ha inverkat positivt på mätresultatet.

Moderaterna tappar i Demoskop, till 23,4 procent, jämfört med 25,6 procent för en månad sedan. Partiet tappade även i mätningen från Scb. Sedan två månader tillbaka har M tappat 3,2 procentenhet, enligt Demoskop.
Exakt varför Miljöpartiet tappar stöd är oklart. Kanske har en del av väljarna gått från MP till S. Stefan Löfvens parti ökade nämligen i Demoskop, från 31,1 procent för en månad sedan till 33,1 procent nu. S är därmed nästan tio procentenheter större än Fredrik Reinfeldts parti.
Det går uppenbarligen trögt för M, nya arbetarpartiet. De tre allianspartier som kommer in i riksdagen, enligt Demoskop, får bara 1,5 procentenhet mer än S.

Att alliansen är en konstellation med möjlighet att uppnå majoritet är inte så troligt. Och S kan mycket väl bli större än alliansen i riksdagen, om flera allianspartier får under fyra procent.
S+MP+V är det mycket högre sannolikhet att det ska bli majoritet för än för den borgerliga alliansen. Stödet för enbart S+MP är 3,3 procentenheter större än för de fyra allianspartierna.
Vänsterpartiet, med 8,3 procent, noterade ett högt stöd i Demoskop. Det återstår att se om partiet kan hålla sig kvar på den nivån. Nio månader återstår till valet.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se