Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna vill att S styr Falun


En annan har varit relationen mellan Vänsterpartiet å ena sidan och Socialdemokraterna och Miljöpartiet å den andra i den styrande rödgröna koalitionen. I fokus har kommunpolitikern Daniel Riazat (V) hamnat, som ledande politiker för den nämnd som har hand om skolan.
'
Han och V samt MP drar inte jämt. Eller närmare bestämt så skiljer sig Riazats och Vänsterpartiets inriktning från de flesta andra partiers, även de borgerligas. Så ter det sig i alla fall för utomstående betraktare.
Att ha den roll Riazat har, som främsta politiska företrädare för skolsektorns nämnd, utifrån valresultatet och styresbildningen därefter men ändå vara på kollisionskurs med övriga partier blir i längden jobbigt. De flesta skulle nog välja att lämna denna post och låta någon annan ta över.

Om V efter en eventuell sådan avgång i skolans nämnd vill fortsätta sitt samarbete med S och MP är en öppen fråga. Med en sådan samverkan skulle V i alla fall påverka en del av politiken.
Men genom att gå i ren opposition skulle V kunna profilera sig tydligare, men mister då inflytande på den praktiska politiken samt driver S och MP närmare de borgerliga partierna.
Egentligen är det upp till S och MP att agera om de inte finner Riazat och hans parti lämpliga att inneha de positioner de har i dag, enligt uppgörelsen efter valet 2010. Så skedde i Borlänge förra mandatperioden.

Falun har styrts av olika block varje mandatperiod sedan mer än 25 år. Förra gången S styrde, 2003 till 2006, var inte V med i styret. Det var S, MP och C som utgjorde Faluns styre då. C har alltså suttit vid makten i tolv år fram till valet 2010, i borgerliga och S-ledda styren. I dag är Faluns politik ganska lik den på riksplanet: två block som står mot varandra. De borgerliga partierna, och Falupartiet, förlorade 2010 sin majoritet och har nu bara 28 mandat av 61 i fullmäktige. S, MP och V gick i valet 2010 fram till 31 mandat och majoritet. S gjorde sitt bästa val på flera årtionden 2010. S, lett av Jonny Gahnshag, fick därmed i valet stor legitimitet för att styra Falu kommun.

Fyra av de fem borgerliga partierna i förra styret tappade 2010 i både rösteandelar och mandat. Falupartiet, som kritiserat V och Riazat, minskade till 5,9 procent och tappade ett mandat till fyra. V ökade till 5,0 procent och fick ett mandat till, totalt fyra.
I går kom uppgifter om att Falu kommuns budget försämrats. Det är bland annat en engångsutgift i form av flytten av Grycksbobanan som bidrar till det. Men framför allt är det kostnaderna för skolsektorn som inte går ihop med intäkterna och leder till underskott.
Det är främst gymnasiet som orsakar underskotten och det beror dels på att färre elever är i den åldern. Och dels beror det på att ökat antal elever går i friskolor och lett till problem för den kommunala skolan. Den blir nämligen stående med för stora, kostsamma lokaler samtidigt som de offentliga anslagen för elever minskar.

Många kommuner har problem med ekonomin nu. Staten, via den borgerliga regeringen, ger begränsat med medel i statsbidrag till kommunerna. Och den höga arbetslösheten ger allt mer utslag i form av att arbetslösa som har slut a-kassedagar måste söka försörjningsstöd (socialbidrag) som kommunerna tillhandahåller.
De borgerliga partierna i Falun står i hög grad för en politik där friskolorna är många, vilket ger en ännu mer svårplanerad skolverksamhet och då särskilt i gymnasiet. De borgerliga partierna har därför knappast några lösningar på de ekonomiska problem som nu uppstått i (gymnasie-)skolan. Sådant som nedläggning av vissa (gymnasie-)skolor ger inte effekt förrän om några år, och brukar möta motstånd på grund av längre skolskjutsar och annat.
Skulle en brytning mellan S och MP å ena sidan och V å den andra ske så drivs det S-ledda styret i armarna på borgarna, vilket inte vore bra. Det skulle i så fall likna hur läget blivit i Borlänge.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se