Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomna till rullatorland

Här är byn med flest pensionärer.
Välkomna till Bingsjö.
Rullatorland.

Rättvik har länets äldsta befolkning. Nära var tionde invånare är över 80 år.
Och flest äldre bor i Bingsjö, där hälften av invånarna är över 65 år.
Av de 178 bofasta i Bingsjö med tillhörande byar (Finnbacka, Dalstuga och Dådran) är 30 över 75 år.
– Effekten av en åldrande befolkning här i byn märks just nu. Många blir gamla samtidigt, säger Ulla Jones, som var ordförande i bystugeföreningen i sex år och som bott i byn i 25 år.
Affären lever kvar i byn.
Men korna är borta.
– De gör ett så väldigt fint jobb de som driver butiken. Utan den skulle många av oss få bekymmer. För dem som är riktigt gamla är den ett måste för att kunna bo kvar. De traditionella lantbruken är borta. Men får och hästar finns. Dock inga kossor längre, säger Ulla.

Men hur länge blir den kvar?
Man håller sig knappt över vattenytan. Just nu är problemet bensinpumpen, som behöver rustas upp. Men till det finns inte pengar. Kanske kan kommunen hjälpa till.
Affären är byns medelpunkt. En social inrättning. Här säljer man inte bara mat, nej, här åker man ut och byter glödlampor och skottar snö åt de gamla som inte orkar. Bland annat.
Ibland står rullatorerna på parad utanför entrén.
Här samsas nämligen fler rullatorer än någon annanstans.
– Det är tufft att se hur vi alla åldras och man tänker på vad som ska hända med landsbygden, särskilt här i finnmarken, säger Ulla Jones.

De allra flesta bor kvar så länge de orkar.
Sen?
Något äldreboende finns inte i Bingsjö. Då tvingas man flytta söderöver.
– I första hand ska vi flytta till Furudals boenden. Men det vill väl inte alla, vi har så lite kontakt med Furudal. Kanske ska vi göra en framstöt till kommunen om att få ett eget äldreboende här, säger Ulla Jones.

Finnmarksprästen Carl Johan Rudman håller gudstjänst i byns lilla kyrka från 1700-talet och har också andra möten.
– Det är speciellt att vara här ute. Det är klart att många är oroliga över framtiden, men folket här har en härlig optimism ändå, säger han.
Bingsjös namn lever kvar länge - mycket tack vare spelmansstämman, som drar tusentals människor till byn en vecka varje sommar.
Men en vecka per år räcker inte. Lamporna släcks tidigare och tidigare numer i husen.
– När vi flyttade hit var det många unga familjer som bodde här. Vi hoppas att det blir en ny inflyttningsboom av unga, säger Ulla Jones.

Per Malmberg/DT