Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomnade även yngre besökare

50 utställare samlades under söndagen i Folkets hus för att berätta om sin verksamhet och sina produkter.
Målgruppen var seniorer, men det fanns även en hel del matnyttigt för yngre besökare.

Bröstcancer drabbar 9 av 100 kvinnor, och risken ökar med åldern. På söndagens seniormässa finns Bröstcancerföreningen i Dalarna på plats för att informera om sjukdomen och hur man kan upptäcka den – ung som gammal.
– Jag var 44 år när jag dia­gnostiserades med bröstcancer. Jag har aldrig rökt, dricker inte alkohol, tränar flera timmar i veckan och det finns inte i släkten. Jag har regelbundet undersökt mina bröst, utan att känna något, men så vid en mammografi upptäcktes en agg­ressiv form av cancer. Det kan drabba alla, säger Helene Sörhäll.

Nu har det gått flera år och Helene är symtomfri, men engagemanget i föreningen, som hon tog kontakt med för stöd och råd, fortsätter oförtrutet. Framför henne ligger ett silikonbröst, med fyra olika typer cancercystor inplanterade. Annika Larsson, som inte kvalificerar sig som senior, klämmer och trycker.
– Det stod ju att det var för alla åldrar, säger hon och skrattar.
Barnens farfar är på mäs­san och det är därför hon kommit, men tycker att även hon fått nyttig information, förutom om bröstcancer, exempelvis hur man tar sig ur telefonförsäljares klor.
Framför en dator sitter Krister Björklund tillsammans med Back Lena Holm från Släktforskarnas hus i Leksand. På den stund han suttit där har han bland annat fått veta att hans morfars föräldrar kom från Värmland. Och han har hittat en för honom okänd släkting.

– Egentligen gillar jag det inte, jag är rädd att fastna i något. Men jag måste erkänna att det här var intressant, jag har till och med anmält mig till en kurs, säger han.
Vid Dalarnas Resurscenter för hjälpmedels monter visar Gunilla Hammarskiöld Sylvi Berg ett kloliknande föremål som ska underlätta när man ska trä en symaskinsnål.
– Det är jättebra att det kommer fram olika typer av hjälpmedel, tycker Sylvi.

– Det har varit mycket nyfikenhet här i dag, konstaterar Katarina Nordin, ansvarig för montern. På bordet framför henne finns en mängd hjälpmedel för olika situationer i vardagslivet. Och många av produkterna kan underlätta livet för fler än reumatiker eller handikappade.
– Vi brukar säga att ’bra för alla, nödvändigt för en del’, säger Katarina Nordin.

Eva Langefalk/DT