Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vallen” rustas oavsett division

I juni beslutade fullmäktige att rusta Domnarsvallen för 50 miljoner kronor. Södra läktaren får 1000 enskilda sittplatser under tak.

Läktaren byggs samman med Vallenhallen och utrymme skapas för nya omklädningsrum, rum för dopingkontroll och media.

Krav som Föreningen Svensk Elitfotboll ställer för spel i superettan. Tanken är att investeringen ska vara avskriven på 33 år och att kommunen får tillbaka kapitalet i planhyror. Brage i superettan skulle betala 60000 kronor och Dalkurd i division 1 20 000 kronor per hemmamatch. Ett förslag till avtal som ligger fast.

– Trillar Brage ur kan klubben naturligtvis inte betala mer än Dalkurd, säger Jan Bohman.

Svensk Elitfotboll motiverar kraven på arenan med att spel i superettan och allsvenskan ger klubbarna tv-intäkter. Samma resonemang ligger bakom förslaget på planhyror. Det ska klaras med bland annat ökade tv-intäkter.

– Har vi inget lag i superettan nästa säsong förlorar kommunen cirka 600000 kronor, säger Jan Bohman.

Var i budgeten pengarna ska tas är oklart.Kommunen har kostnader på 2, 6 miljarder kronor årligen.

– Jag vet att det pratas om att satsningen tar från vård och skola. Så blir det inte. Klubbarna ska betala även om situationen nu är som den är.

Löfte finns att satsningen inte heller ska gå ut över andra föreningar och kulturen.

Utan lag i superettan behöver inte Domnarvsvallen byggas om. Arenan är tillräcklig för spel i division ett. Det finns, som moderaten Ingemar Ström påpekat, utrymme att vänta med investeringen tills den kommunala ekonomin är gladare.

– Blir det billigare om vi väntar? frågar Jan Bohman.

Efter ombyggnaden får Dalkurd häften av reklamintäkterna runt planen. Ett kontor för Dalkurd byggs på Domnarvsvallen och klubben har tillstånd att bygga en klubbstuga bakom Maserhallen. Krav som Dalkurd ställt för fortsatt spel i kommunen.

Jan Bohman bedömer Dalkurd chanser som stora för spel i superettan nästa säsong.

– Borlänge måste kunna erbjuda toppfotboll. Det betyder mycket för kommunen. Med Dalkurd i superettan minskar också kommunens kostnader för Domnarvsvallen. Kvarns­vedens damer behöver också en arena om laget går upp i elitettan.

Ola Rydén, på Svensk Elitfotboll, meddelar att föreningen inte ger dispenser.

– Säsongen 2014 ska krav­en på arenor för spel i super­ettan och allsvenskan vara godkända och det är upp till klubbarna att meddela var de ska spela.

Beslutet i fullmäktige har överklagats av en privatperson som ifrågasätter om kommunala skattepengar ska gå till elitidrott. Även upphandlingsförfarandet har överklagats av en aktör.

– Det juridiska måste vara klart innan bygget sätter igång men några planer att riva upp fullmäktigebeslutet finns inte. Nämnas kan att ytterligare upprustning av Domnarvsvallen krävs för spel i allsvenskan.

Hans Dahlqvist