Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välmatat program med en och annan nyhet

Komidsommarfesten stundar och det märks i Dala-Floda. Hemvändarna börjar fylla sommarhus och gästhärbren, och byns föreningar står i startgroparna inför den nio dagar långa festen. Programmet är välmatat, och borde locka både stora och små från när och fjärran.

- Skrôppinnäli bävle välkômnä tä Floâ på Kofest, säger Matts Arnberg och Alf Tangnäs, två av många arrangörer under festdagarna.

”Flodakultur”

”Komidsommarfesten mä vicku inna” startar på lördag. Tack vare föreningslivet med intresseföreningen och hembygdsföreningen i spetsen, bjuds bybor och besökare på ett innehållsrikt program med stark prägel av ”Flodakultur”.
Under nio dagar erbjuds musik av yttersta klass, konst och konsthantverk, dans- och påsömskurser och traditionell Kofestmarknad som krona på verket.
Nytt för i år är folkmusikfesten på Wålstedts gård på Kofestfredagen den 8 juli. Medverkar gör bland andra Martin Myhr, världens bäste Hallingdansare från Trysil i Norge, spelman Perjos Lars Halvarsson från Lima, den unga folkmusikgruppen Treva, och musiker och dansare från Sverige och Norge.

Gammalt firande

- På förmiddagen kommer hästforor från Västerdalarna och Rättvik. Höslåtter på gammalt vis visas, och på kvällen blir det hallingdans, hupplek och folkmusik på logen, berättar Alf Tangnäs.
Komidsommar infaller alltid andra helgen i juli och har firats sedan urminnes tider, förklarar Matts Arnberg. Kullorna, som hade vistats i fäbodarna med sina djur, kom ner till byn för att hjälpa till med höbärgningen. De blev glatt mottagna och på kvällen blev det dans i högtidsdräkt.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS