Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

///VALVINJETT////

Annons

Miljöpartiet besökte Åkes slakteri i Tolvsbo med anledning av att de i valrörelsen står för viljan att främja det lokalproducerade.
Slakteriets ägare Åke Andersson har mycket att önska av politiken för att verksamheten ska kunna växa.

Åke Andersson och dottern Anneli visade runt miljöpartiets Lotta Wedman, Ludvika, Elisabeth Olsson, Ludvika, Kristina Engberg, Ludvika, Calle Morgården, Smedjebacken, och riksdagskandidatens Annelie Matsson-Djos. Miljöpartiet vill att ekologiska och lokalproducerad mat ska eftersträvas i upphandlingar.
- Vi levererar köttfärsen till kommunens skolor, upplyser Anneli Andersson politikerna om.

Inga långa transporter

Slakteriet i Tolvsbo hämtar djur inom ett upptagningsområde på fem mil. Djuren avlivas ett i taget i stället för på löpande band vilket gör att ingen panik sprider sig i flocken. Men bönderna blir allt färre och slakteriet har stundtals brist på kött.
Regelverket kring livsmedelshantering är i vissa fall onödigt krånglig och dyr anser Åke Andersson och berättar att vid varje slakttillfälle sitter en veterinär och åker från Uppsala för att besikta djuren.
- De gör inget mer än vi själva har kunskap till. Dessutom så ska köttet efterbesiktas och då ser de ju om djuret var sjukt och olämpligt som föda.

"slopa arbetsgivaravgiften"

När Dala-Demokraten frågar Åke Andersson vad han tycker om miljöpartiets politik svarar han:
- Har ni någon politik?
Han anser att det är mycket som skulle behöva göras för att underlätta företagandet bland annat önskar han att arbetsgivaravgiften slopades för företag som har färre än tio anställda.
- Då skulle vi kunna öka produktionen och ta in fler anställda.
Lärlingsplatser är också en möjlighet för ett litet slakteri. Att bensinpriset höjs är också ett bekymmer eftersom slakteriet dels åker för att hämta djur men också för att de måste köra kontainern med slaktavfall till närmaste biogasanläggningen i Värmland.


HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se