Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VALVINJETT

Visst är vården viktig, var kvällens tema då Ingalill Persson, landstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande i Landstinget Dalarna svarade på frågor.

Information och frågestund om 
Smedjebackens Västra S-förening inbjöd Ingalill Persson till frågestund om akutsjukvård, vårdgaranti och ekonomi som ofta ses  som landstinget i ett nötskal. Men det innehåller ändå mycket  mer som busstrafik och kulturarrangemang med mera fick deltagarna höra.  Att valrörelsen är i full fart var naturligtvis en röd tråd i sammanhanget.
- De borgerliga vill helt avskaffa kulturverksamheten då de säger att den är för kostsam. Men bara en procent av vår budget går till kulturändamål. Och den summan cirka 70 miljoner kronor kommer ändå att täckas upp genom statskassan. Genom folkbildningen är vi också ett stort tack skyldiga. De genomför bland andra genom PROs kurser med hälsoprogram och undvika onödiga skador.

Smedjebackens vårdcentral bäst

Att tillhandahålla en god vård är ändå det viktigaste och samtidigt drar det höga kostnader. Men landstingets totala budget väntas ändå gå med ett litet överskott. Bland det positiva Persson berättade om var att glädjande nog minskar antalet stafettläkare. 
– Vi har mest läkare i utbildning i Sverige.
Ingalill Persson ville i sammanhanget berömma vårdcentralen i Smedjebacken som ses som länets bästa där också mötesdeltagarna gav beröm.

Vårdbehovet ska styra

Om privata vårdcentralers etablering säger Ingalill Persson:
- De privata aktörerna väljer att sätta upp vårdenheter där det är  som mest lönsamt och vinster försvinner till London och Singapore. Inte som vi vill, där vårdbehoven finns.
Alliansens förslag på sparåtgärder ser Person som oseriöst.
- 240 miljoner kronor vill de spara in genom att tvinga personalen springa fortare och göra  mer. Något annat svar kan, eller vill de inte ge oss. 
Den ohumana 180-dagars sjukregeln lovar S att ta omedelbart ta bort.

INSÄNT BJÖRN ELF