Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våmådalen ersätts inte med jakt i nytt revir

Naturvårdsverket kommer inte ersätta Våmådalens vargrevir med något annat revir eftersom det endast finns elva intakta vargpar i Sverige utöver de som omfattas av den selektiva jakten. Vargparen behövs för det planerade arbetet med utsättning av djurparksvalpar till vilda vargars revir senare i vår.

Inom ramen för det samlade arbetet med den genetiska förstärkningen av vargstammen bedömer Naturvårdsverket att det är mycket viktigt att ha tillräckligt många vargpar att välja mellan för att planera för valputsättning under våren. Det inventeringsarbete som pågår samtidigt som den selektiva och riktade jakten visar att det enbart finns 11 intakta vargpar utöver paren i de revir som omfattas av den pågående jakten. I ett pressmeddelande skriver Naturvårdsverket att de följer den selektiva jakten och har beslutat att för närvarande inte ersätta Våmådalens revir med ett annat revir.  

De jägare som jagar i Våmådalens vargrevir vill inte delta i den selektiva jakten på varg eftersom de anser att vargarna i reviret inte ställer till med någon skada.