Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandringsled invigdes i livskraftigt myrkomplex

Många kom när vandringsleden vid Nolåkersflotten i Järna invigdes.
För två år sedan tog Jonas Pers, med stöd av Naturskyddsföreningen, initiativet och började att anlägga den drygt tre kilometer långa vandringsleden i myrlandskapet.

Vansbro kommun har helt skrinlagt planerna på torvbrytning och istället har man siktet inställt på att skydda området som naturreservat istället.Längs leden har Jonas Pers byggt broar och bänkar. Det mesta har kunnat genomföras tack vare ett bidrag från Alvins fond. – Min tanke på att anlägga en vandringsled i det här fantastiska området kom när man började planera för att bryta torv, säger Jonas Pers.

Hans grundtanke var att fler skulle få möjlighet att se och uppleva den storslagna naturen i det unika området och i förlängningen bilda opinion mot torvbrytningen.Vansbros kommunalråd Stina Munters var på plats och invigde vandringsleden. Någon sax hade hon inte med sig den här dagen.– Jag klipper inget band till naturen och därför knyter jag upp bandet, sade Stina MuntersHon berättade vidare att kommunen inte längre har några som helst planer på att ge tillstånd eller bryta torv i området.

Runt 50 personer med matsäck i ryggsäcken vandrade ut på leden med entomolog och naturexperten Bengt Ehnström från Nås i spetsen. Han berättade ingående om växter, insekter, fåglar och djur som har sin hemvist i myrlandskapet.

I takt med att jordbruksmarken förändrats berättade han bland annat att våra myrmarker är de rikaste platserna för fjärilar. Bengt Ehnströms exkursion den här dagen gav en god och lärorik vandring i myrlandskapet. – Det är ju en fantastisk natur och bara tanken på att det såg ut ungefär så här för tusen år sedan är stort, konstaterade Bengt Ehnström.

Nolåkerflotten är ett cirka 350 hektar stort myrkomplex som ligger nära byarna Nordanåker och Skålö. Sedan 1985 har det funnits en brytningskoncession för torv som Vansbro kommun innehaft.

För sex år sedan beviljades en undersökningskoncession inför en ny ansökan om att bryta torv. Under processen har det visat sig att det finns höga värden för friluftslivet och naturvården. Därför har kommunen beslutat att försöka skydda ett område på cirka 300 hektar som naturreservat. - Det är en lång process och svårt att säga i dag när det kan genomföras, säger Stina Munters.

Myrområdet finns upptaget i länets våtmarksinventering från 1990 där den fått klassen 4 eftersom den är starkt påverkad av diken men trots ingreppen har stora ornitologiska värden.

I länets myrfågelinventering från 1980-talet har den fått klassen 2. Nolåkersflotten är även upptagen i Naturvårdsprogram för Kopparbergs län där den trots dikningen bedöms som klass 3 (högt naturvärde) på grund av det rika fågellivet.

På Nolåkersflotten bedrivs i dag ett aktivt friluftsliv med bland annat skidåkning, jakt, hjortronplockning samt allmänt naturupplevelser.

Myrens rika fågelliv bidrar starkt till naturupplevelserna i området.– Det finns tankar och planer på om att bygga ett fågeltorn här på myren, berättade Maud Granberg, ordförande i Fågelklubben Vingarna.