Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänliga men bestämda

Annons

Målsägandebiträden, särskilda yrkanden och enskilda anspråk.
Om folk förstår vad domare och åklagare säger är en av frågorna Falu tingsrätt har ställt till vittnen och gärningsmän.Nu släpper de en rapport om hur folk har blivit bemötta av domstolen.

Under hösten frågade Falu tingsrätt bland annat vittnen och misstänkta gärningsmän om hur de har blivit bemötta av domstolen. Resultaten från de cirka 50 intervjuerna har nu sammanställts i en rapport.
– I det stora hela har det varit positivt, säger Mia Rosén, som arbetar i receptionen och genomfört vissa av intervjuerna.

Jurister använder ofta ett språk som är fullt av juridiska termer. Ord som målsägandebiträden, särskilda yrkanden och enskilda anspråk används inte till vardags och det är många som inte vet vad de betyder. Tingsrättens frågade därför om det var svårt att förstå kallelsebrev, domare och åklagare.
– Kanske lite oväntat med de flesta tyckte att det var helt okej, säger Lars Erik Bergström.

En av personerna i rapporten sa så här om en domares språk: ”Hon använde juridiska uttryck och paragrafer och det har jag ingen aning om men hon förklarade även vad det innebar så jag tyckte att det var en väldigt bra domare.”
Flera vittnen som tingsrätten intervjuat uttryckte oro över att möta gärningsmän och deras vänner i och utanför rättssalen.
– Vi har möjlighet att ordna så att man kan gå in bakvägen om man hör av sig i förväg, säger Lars Erik Lars Erik Bergström.

Flera säger att de blivit lugnade av bemötandet från personalen i tingsrättens reception och brottsofferjourens vittnesstödjare. En person sa så här om att vittna i tingsrätten:
”när jag gick hit (...) var jag rädd, men när jag gick in så kände jag bara att det inte var obehagligt.”
Lars Erik Bergström har arbetat i domstolar i snart 30 år.

Hur har bemötandet från domstolarna förändrats under den tiden?
– Det har alltid varit ett väldigt respektfullt bemötande men det har inte alltid varit lika mjukt.
Det finns gränser för mjukheten. Lars Erik Bergström säger att det till exempel inte går att låtsas att det inte spelar någon roll om någon vittnar. Ett vittne som inte dyker upp kan innebära att någon som är skyldig till ett brott går fri.
– Det här är allvarliga saker. Vi står och faller med vittnesmålen, säger han.

Erik Jerden
erik.jerden@daladem.se