Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänner och fans betalade debutskivan

När dalabandet Benesser skulle spela in sin debutskiva sökte de sig till kompisar och fans för att ha råd.– Vi fick 55 olika givare.

Genom internetsidan ”Funded by me” gick Benesser ut och sökte 25 000 kronor, för att ha råd att mixa och trycka upp nya skivan ”The start of something new”.

– Det är en internetsida där man kan sätta upp en kampanj. Vi spred den på Facebook, och både släkt, vänner och fans var med och bidrog, berättar trummisen David Olsson.

De som var med och finasierade kunde välja belopp att skänka. Beroende på beloppets storlek belönas bidragsgivarna med nya skivan, t-shirt och en tavla målad av David själv.

– Det var faktiskt nio personer som bidrog med över 1 000 kronor. Vi har åkt runt nu i veckan och delat ut nya skivan till folk som bor i närheten, och andra har vi skickat till. I praktiken blir det ju ungefär som att de förbeställer skivan.

Benesser beskriver sin musik som alternativ progressiv rock. De tre medlemmarna kommer från Dala-Järna men bor nu i Falun. De har spelat tillsammans i hela 14 år, ända sen de var i 8–9-årsåldern, och de är dessutom släkt med varandra.

– Vi bodde grannar i Järna förut, och nu bor vi grannar i Falun. Det är nästan lite konstigt.

Bandnamnet Benesser är taget från hembygden Dala- Järna.

– Benesser ska tydligen vara den första kända Järna-bon, som kom till byn och byggde ett kapell. Vi funderade länge på om vi skulle ta namnet eller inte, men sen bestämde vi oss för det, vi gillar ju Järna.

För att fira debutskivan ställer Benesser till med två releasekalas. Det första blir nu på lördag på Kulturhuset i Vansbro, och det andra på nybyggda Lugnetkyrkan i Falun, den 13 april.

Med på båda kalas blir singer/songwritern Hanna Turi från Falun.

Jonas Stentäpp
heavy@daladem.se