Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vännerna stänger sig kvar i hembygden

De jobbar i hela Sverige – för att kunna bo kvar hemma.
Martin Augustsson, 24 år, Dala-Floda, och Sjö Niklas Larsson, 22 år, Mockfjärd, stänger gärdsgård sommartid och arbetar vid skid­anläggningar under vintern.
– Den här sommaren har vi åkt 3 500 mil, berättar de.

Kamraterna Martin och Niklas driver sedan fyra år NM Gärdesgård HB och stänger gärdsgård i hela Sverige, även om de flesta jobben görs i Stockholm, Uppsala och Gävle.

– Vi har fått se mycket av Sverige och vi har ett fritt jobb, säger Niklas.
– Hittills har vi inte fått ett enda klagomål, berättar Martin, som i just det avseendet är glad över att han inte blev ”exempelvis... lapplisa”.
De har stängt gärdsgårdar vid stora herrgårdar, ägda av kändisar, i fjällterräng och på skärgårdsöar.
– Vid ett tillfälle åkte vi flotte – fem knop i en mil – ut på en skärgårdsö med två grindar och virke till 140 meter gärdsgård. Väl ute på ön fick vi använda stenborr för att få fast en del av störarna, berättar Niklas.
Han konstaterar att han och Martin fått värdefull starthjälp av två andra företagare, bröderna Bernth och Ingemar Eriksson i Mockfjärd.
– De har hjälpt oss med redovisning och med lagerutrymme. Dessutom har vi fått låna en lastbil så att vi slapp skuldsätta oss när vi startade verksamheten.

Vintertid jobbar de i skidanläggningar i Sälenområdet och de tycker att de har en omväxlande och bra yrkestillvaro.
– Dessutom gör vi ju på sätt och vis också en kulturinsats genom att bidra till att det stängs nya gärdsgårdar som pryder kulturlandskapet. Och vi är imponerade av att forna tiders människor kom på det här sättet att med enbart naturmaterial stänga inne och även ute djur av olika slag. Men de var ju säkert så illa tvungna till det för att kunna bo kvar och klara uppehället.
Konstaterar de två kamraterna, som stängt sig ut i landet och kvar i hembygden.

Kent Olsson/DT