Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansbro tar inte emot

2004 kom 388 asylsökande ensamkommande barn till Sverige. Sedan dess har siffran bara ökat och fram till sista juni i år har 1399 barn sökt asyl. Innan 2013 är slut väntas siffran överstiga 3500.

Annons

De flesta ensamkommandebarn som kommer till Sverige är pojkar från Afghanistan mellan 14 till 18 år.
– När en pojke blivit vuxen i Afghanistan blir han tillgänglig för militären. Ena dagen kan han befinna sig hemma i byn hos sin familj, andra dagen längst fram i krigsfronten. Och står du i fronten är chanserna inte så stora att du överlever, säger Anders Gyllenvåg, integrationssamordnare i Vansbro kommun.

Vansbro kommun är just nu den enda kommunen i Dalarna som inte tar mot ensamkommande barn.
Men på kommunstyrelsens möte nu på tisdag ska beslut tas om en undersökning gällande mottagandet av ensamkommande barn.
När ett ensamkommande barn kommer till Sverige ska det få en gode man och sedan placeras antingen i familjehem eller på HVB-hem. Beslutet som ska tas på tisdag kommer handla om kommunen ska undersöka möjligheterna för en sådan verksamhet eller inte.

– Det är inget krav att vi måste ta emot barnen men det finns ett tryck från samhället och ett behov i Sverige så jag tror beslutet om en undersökning kommer gå igenom. Det jag vill veta rent praktiskt är hur bra mottagande vi kan ge barnen – sen kan vi ta den ekonomiska delen, säger Gyllenvåg.
Skulle undersökningen visa att Vansbro kan placera barnen kommer kommunen få 500’000 kronor av Migrationsverket för att starta upp verksamheten.

Theres Johansson/DT