Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt tak på Lisskvarngården i Nås - gammal teknik med pert används

Nu har det blivit nytt tak på delar av Lisskvarngården i Nås. Takläggare Peter Svensson har lagt nytt tak med pert, allt enligt gamla traditioner.
– Vi har flera tak som måste bytas för att byggnaderna inte ska förstöras, säger Bengt Ehnström, ordförande i Nås Hembygdsförening.

Annons

Sedan 50-talet har hembygdsföreningen i Nås varit ägare till Lisskvarngården i Nås. Där har de genom åren haft en rad olika aktiviteter och arrangemang. Gården är unik ur flera olika aspekter. Dels handlar det om en fyrkantsbyggd gård och dels står den på sin ursprungliga plats.

– Jag tror att det är en den enda fyrkantsbyggda hembygdsgården i Dalarna och vi vet att den är byggd och uppfördes i början av 1700-talet, berättar Bengt Ehnström.

Stockarna i huset är daterade till 1702 och det var då gården byggdes. Den var bostad och aktiv fram till mitten av 50-talet när de då överfördes i hembygdsföreningens ägo.

Tidens tand och kanske lite dålig kvalité på en del material har gjort att det nu är dags att byta ut flera av taken på byggnaderna. Jobbet har pågått några år och det har bytts en hel del tak. Blanda nant fick så sent som i somras ett härbre ett nytt tak. Där handlade det dock inte om pert, utan om ett klassiskt brädtak.

– Även om byggnaderna är över 300 år, så har det inte alltid varit pert på taken, det har inte använts mer än cirka 150 år, men vi tycker att det passar väldigt bra, poängterar Bengt Ehnström.

För att klara det hela ekonomiskt har de sökt pengar från olika håll och länsstyrelsen har ställt upp med bidrag så att föreningen kan byta tak.

Att lägga perttak kräver både kunskap och erfarenhet och för att utföra jobbet har hembygdsföreningen anlitat Peter Svensson från Malung.

– Jag jobbar mycket med kulturbyggnader och har ett stort intresse för gammal byggteknik, berättar Peter Svensson.

Vid det aktuella taket har han nu reglat upp ett rakt tak som han sedan sätter perten i, dels för att få taket rakt och dels för att det ska kunna ventilera och torka upp ordentligt.

– Det finns lite olika idéer kring detta, men jag tror och är övertygad om att detta är det bästa sättet att göra det på och då bör det hålla i varje fall i 40 år, säger Peter Svensson.

Fortfarande finns det företag som tillverkar pert och den de nu valt är lite tjockare för att den ska hålla längre. Problemet är egentligen att få tag i furu som är tillräckligt bra.

Men efter de tak som nu är bytta finns det mer jobb runt hörnet, på en fyrkantsbygd gård som Lisskvarnsgården finns det många tak och alla är i stort sett lika dåliga.

– Det billigaste vore naturligtvis att smälla på plåttak på det hela, men då skulle gården tappa hela sin charm, konstaterar Bengt Ehnström.

Dessutom är den kulturminnesmärkt, vilket innebär att vad som helst får inte göras.

Peter Svensson spikar ny pert på taket vid Lisskvarngården.

Perten ligger i tre lager med en överlappning på runt tre tum.

Det är många byggnader vid Lisskvarngården som behöver nya tak, konstaterar Peter Svensson och Bengt Ehnström.

Genom att lägga ett nytt regelverk blir det ventilation under perten, vilket Bengt Ehnström och Peter Svensson tror är bra för konstruktionen.