Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansbrosimningen utökas med nytt lopp – en mil i öppet vatten: "Utmanande naturupplevelse"

3 000 meter har varit standardsträcka för Vansbrosimningen sedan starten 1950.
Nu på söndag kan man för första gången anmäla sig till Vansbro 10K – ett 10 000 meter långt lopp.
– Tanken är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan, säger Jan Palander, generalsekreterare på Vansbrosimningen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dokument: 90–talet blev Vansbrosimningens stora vändning – "Jag lade ned 200 timmar"

Erik klarade det – simmade Vansbrosimmet tre gånger: "Riktigt nöjd"

Följ med några av deltagarna i ögonblicket efter målgång – "För fet och för dåligt tränad"

SÅ KÖPER DU PLUS

Nu på söndag, den 1 oktober, öppnar anmälan till Vansbrosimningen 2018 på Vansbrosimningens hemsida www.vansbrosimningen.se. I samband med det kan man för första gången anmäla sig till Vansbrosimningens nya lopp Vansbro 10K, som är 10 000 meter långt. Nio kilometer simmas i Vanån och den sista kilometern i Västerdalälven. De tre sista kilometrarna är samma som i Vansbrosimningens klassiska 3 000-meterslopp.

Nästa år kommer Vansbrosimningen att pågår mellan den 30 juni och den 8 juli 2018 där det nya loppet kommer att avgöras den 1 juli.

I ett pressmeddelande berättar Vansbrosimningen mer om det nya loppet: "Vansbro 10K är ett helt nytt lopp med en distans på 10 000 meter, en av OS-sträckorna. Med start i Vanån och avslutning på den traditionella Vansbrosimningssträckan är upplägget en naturskön upplevelse för den äventyrslustande simmaren som söker en större utmaning", skriver Vansbrosimningen.

– Banan som lades för testet av Vansbro 10K i som­ras kommer att vara oförändrad och tanken är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan. Vi vill utnyttja terrängen som finns och vi är mycket nöjda med att ha lyckats skapa en härlig och utmanande naturupplevelse för våra deltagare, i det smala vattendraget i Vanån, säger Jan Palander, Generalsekreterare på Vansbrosimningen, i pressmeddelandet.

Säkerheten är något som Vansbrosimningen fokuserar mycket på. Det handlar om allt från antalet båtar som finns i vattnet till hur många bryggor och passerkontroller som finns.

– Alla ska känna sig välkomna till evenemanget och vi vill att det ska upplevas som familjärt, genuint, tryggt och tillgängligt för vem som helst, säger Jan Palander.

I pressmeddelandet uttalar sig även Marcus Lundin, som var en av de simmare som deltog i testloppet av Vansbro 10K i somras. Han anser att loppet är en fysisk och psykisk kraftansträngning men att det samtidigt är en naturupplevelse.

– Naturen är en otroligt mysig inramning på ett utmanande lopp. Man hinner tänka mycket när man ligger i vattnet så många timmar, då är naturen lugnande, säger Marcus Lundin i pressmeddelandet.

På söndag öppnar anmälan för Vansbro 10K, som har 250 startplatser, samt till Vansbrosimningens andra lopp i öppet vatten, swimrun och triathlon.

Programmet för Vansbroveckan 2018:

30 juni: Vansbro Triathlon

1 juli: Vansbro 10K

5 juli: Vansbro Swimrun

6 juli: Vansbro Vattenprovet, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv

7 juli: Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen

8 juli: Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim, Vansbro Tjejsim

Mer information finns på Vansbrosimningen.se

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android